U SABORU PREDSTAVLJENE KONAČNE IZMJENE ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU

Evo koje su dvije značajne novosti za korisnike obiteljskih mirovina

Objavljeno: 06.10.2022. Metropolitan

Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, u srijedu se hvalio rastom mirovina unatrag šest godina i podatkom kako je omjer broja umirovljenika i osiguranika ove jeseni u Hrvatskoj mnogo povoljniji nego prijašnjih godina. U brojkama, 23. rujna imali smo 1,64 milijuna osiguranika, a omjer broja umirovljenika i osiguranika bio je jedan naprema 1,34, rekao je ministar, piše Poslovni.hr.

Tada su u Saboru predstavljene i konačne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje korisnicima obiteljskih mirovina omogućavaju korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, te povećanje iznosa obiteljskih mirovina povećanjem faktora za njihov izračun.

Majda Burić (HDZ) rekla je da Zakon značajan i hrabar te da će izravno utjecati na povećanje, kako obiteljskih, tako i najnižih mirovina. Dodala je da će obiteljske mirovine rasti za najmanje 10 posto (oko 250 kuna mjesečno), dok će najniže rasti za dodatnih tri posto i to od 1. siječnja iduće godine. Također, naglasila je da će kombinirane mirovine rasti za 27 posto, odnosno do 510 kuna. 

Te je brojke potvrdio i sam ministar te je podsjetio da su prosječne, sveukupne mirovine u mandatu vlade Andreja Plenkovića povećane za više od 29 posto, a najniža mirovina za 36 posto.  

S druge strane, SDP-ovac Boris Lalovac, iako ne spori rast mirovina, dodao je da je rast mirovina posljednjih šest mjeseci ‘pojela’ inflacija. Isto je istaknuo i Marijan Pavliček (HS) koji je upozorio i na to da je četvrtina stanovništva starija od 65 godina i da će bez uvoza radne snage sustav teško biti održiv. 

– Svjesni smo demografskih izazova i gospodarske situacije, pa i ovim izmjenama potičemo da što veći broj umirovljenika produlji radni vijek – rekao je Piletić.

Na kraju, Ankica Zmajić (HDZ) je dodala kako je za mirovinsku reformu država u iduće tri godine predvidjela čak 4,5 milijardi kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba