Komentirao i kako je zaokruživanje cijena prirodno

EKONOMIST NESTIĆ: Plaće i mirovine će rasti, a recesija će biti blaga i kratka

Objavljeno: 04.01.2023. Metropolitan

Gost jučerašnjeg RTL Direkta bio je ekonomist Danijel Nestić, a u emisiji je komentirao navode o rastu plaća, ali i poskupljenja koja su uslijedila nakon što je Hrvatska 1. siječnja zamijenila kunu eurom. Kako je rekao, piše Index.hr, zaokruživanje cijena je prirodna stvar.

– Mi smo u eri visoke inflacije, ako se nešto zaokruži jedan posto, pola posto, dva posto, koliko sam vidio, to su sporadična poskupljenja, nema sustava koje trgovci koriste. Trgovca koji digne cijenu vrlo je lako zaobići. Maloprodajni sektor je jedan od najkompetitivnijih u RH i svaki će triput razmisliti prije nego neopravdano digne cijenu – rekao je ekonomist Nestić.

Što se tiče mogućeg rasta plaća, Nestić je rekao da je to izgledni scenarij. 

– Čini se da ako kretanja budu išla kako se očekuje, rast plaća bi trebao u drugoj polovici ove godine pobijediti inflaciju. Ako se krene inflacija smanjivati, plaće bi trebale nastaviti rasti zbog manjka radnika prije svega. Postoje veliki pritisci, i manjak radnika rješava se rastom plaća – rekao je te dodao da rast plaća nije povezan s prelaskom na euro jer je prelazak na drugu valutu, kako je kazao, gotovo tehnička operacija. 

– To nema izravne veze. Međutim, ako se dogodi što svi očekujemo, a to je da euro pomogne turizmu, gospodarstvu, smanji kamatne stope, to će se preliti i na plaće – rekao je ekonomist te dodao da će rasti i mirovine. 

Na kraju, komentirao je i navode o recesiji koja nas čeka, a njegove su riječi bile ohrabrujuće.

– Tehnički gledano moguće je izvući situaciju da smo tu, ali ono što jest je da sve naznake govore da bi mogla biti blaga, kratka, po svojoj prirodi nešto drugačija od prijašnjih. Sadašnje usklađivanje ili prilagodba recesiji se događa kroz realni pad plaća, prilagodba ide kroz plaće, a ne prije kroz zaposlenost. Prije smo imali gubitke zaposlenih, ako bude kako mi se čini, ovu recesiju mogli bi proći i bez velikih padova zaposlenosti – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba