HORVAT NA PUTU ZA REMETINEC – ODREĐEN MU ISTRAŽNI ZATVOR OD MJESEC DANA

Donio odluku kojom je tvrtkama proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594 kuna bespovratnih sredstava

Objavljeno: 19.02.2022. Metropolitan

Današnje uhićenje, sada već bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, budući da ga je premijer Vlade Andrej Plenković razriješio dužnosti, dobio je svoj epilog.

Podsjetimo, danas ujutro policija je upala u Horvatov stan, nakon čega je odveden i ispitan u USKOK-u gdje je više od sat vremena negirao krivnju, smatravši da ono što mu se stavlja na teret nije počinjeno kazneno djelo niti je ikome pribavljena protupravna imovinska korist.

USKOK je nakon ispitivanja, nešto iza 18 sati objavio priopćenje iz kojeg prenosimo dio:

– USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti – riječi su kojim započinje USKOK-ovo priopćenje.

– U razdoblju od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program ˝Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina˝ za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okrivljenicu, pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okrivljenice višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okrivljenik je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594 kuna bespovratnih sredstava – stoji u priopćenju.

U vrijeme objavljivanja spomenutog priopćenja, Horvat je stigao na Županijski sud na zagrebačkom Zrinjevcu, a Plenković se obratio javnosti priopćivši razrješenje dužnosti ministra i prokomentiravši cijeli slučaj.

– Ako je netko uhićen, taj ne može biti ministar, to je jasno kao dan. Pogotovo ako ostane tamo – rekao je Plenković, dodavši kako je ovo neobičan trenutak za uhićenje i naglasio kako nitko ne može i neće srušiti Vladu, pa ni DORH.

– Vrlo neobičan potez. Ja ću zvati državnu odvjetnicu i pitati je o čemu se radi. Mislim da uhićenje ministra to zaslužuje. Ja sam tu da ne mislite da ne pratimo što se zbilo. Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno. Neće Vladu srušiti niti DORH niti itko, ali ovo je interesantno – poručio je Plenković koji e danas dužnosti razriješio desetog ministra iz redova HDZ-a.

Nakon gotovo dvosatnog druženja u sudskim prostorijama, Horvatu je određen istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke. Iz USKOK-a su zatražili istražni zatvor zbog opasnosti na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, piše Dnevnik.hr.

Inače, Horvat je navodno dogovorio sredstva za tvrtke iz rodnoga Međimurja – Dors projekt 199.774 kuna, Klesarska radionica Željka Kovača 133.560, Eko Kotor 199.900 kn. Tolušića se pak tereti da je 199.999 kuna tražio za Cestrogradnju d.o.o. te 197.290 za Megamont, a Milošević ukupno oko pola milijuna kuna za Interijere Kabić, Ugostiteljski obrt Braco, Nele-turbo servis, Zeko Dvor itd., naveo je Jutarnji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba