DRASTIČNE MJERE

Broj zaraženih koronavirusom narastao na 87: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, zabrana svih javnih okupljanja…

Objavljeno: 18.03.2020. Ante Ferara

Redovna konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite započela je nekoliko minuta nakon 18 sati.

– Obradom je detektirano šest novooboljelih tako da je novi broj ukupnih pacijenata 87 – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Imamo novi slučaj u bolnicama pa je ukupni broj zaraženih zdravstvenih djelatnika devet – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da s novim ovlastima Stožer civilne zaštite donosi odluku da od četvrtka  na snagu stupi set mjera koje su usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju.

– Sabor je bez rasprave donio odluku kojim je ova stožer dobio dodatne ovlasti vezane uz mogućnost donošenja odluka i uputa. U tom smislu stožer priprema odluku, s obzirom da imjene stupaju na snagu nakon objave u narodnim novinama, dakle od sutra mi možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju RH. S tim u vezi, najavljujem da ćemo donijeti cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Osnovno u ovoj pandemiji je da se svatko od nas pridržava osobne higijene i socijalnog distanciranja. Kako bi pojačali izvršost takvog postupanja, priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu od iznimne važnosti za građane. Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija osim onih s dostavama hrane i pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju dječje opreme, trgovine za prodaju hrane za životinje – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar Božinović kaže da poslodavci moraju organizirati rad od kuće i otkazati službena putovanja u inozemstvo.

– Obustavlja se sve što nije nužno – kazao je Božinović i dodao da je odluka donesena na vrijeme od 30 dana.

Što se tiče muškarca iz Istre koji je preminuo, a bio je zaražen korona virusom, Capak je objasnio da najvjerojatnije uzrok njegove smrti nije korona virus. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba