ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM STRADAVANJA I HOSPITALIZACIJE PRIPADNIKA ATJ-A LUČKO

BOŽINOVIĆ: Pogođen sam Tomislavovom iznenadnom smrću, a i stanje njegovog kolege je ozbiljno – ustrajat ćemo na tome da saznamo što se dogodilo

Objavljeno: 07.09.2022. Metropolitan

Povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, u srijedu su izjave za javnost, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, dali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, pripadnik ATJ-a Lučko (30) preminuo je tijekom obuke, a drugom je pozlilo te je završio u bolnici. Obojici pripadnika jedinice pozlilo je u ponedjeljak, a 30-godišnjak je preminuo u utorak ujutro u bolnici Sveti Duh.

-Pogođen sam iznenadnom smrću i neočekivanim odlaskom Tomislava, izražavam sućut njegovoj obitelji, njegovog djeci koja su ostala bez roditelja- rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pa izvijestio o zdravstvenom stanju pripadnika jedinice koji je na liječenju u bolnici.

-Stanje njegovog kolege je ozbiljno čim je na intenzivnoj, no u ovom trenutku je stabilno. Liječnici prate njegovo stanje jednostavno prati, ali im teško procijeniti u kom smjeru će se to stanje razvijati -kazao je.

Ministar Božinović poručio je:

-Što se tiče ministarstva, ustrajat ćemo na svim činjenicama kako bi došli do saznanja što se dogodilo, kako bi vidjeli o čemu se ovdje radilo. Prema svemu sudeći, ovo nije nova vježba, nije riječ o novom vidu obuke. Pokušavamo doći do što je moguće više preciznih informacija – rekao je.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da su 5. rujna, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja.

-Preliminarne nalaze nemamo, nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi. Apsolutno nije bilo drugih pripadnika kod kojih su jučer zabilježena ovakva stanja. Nije točna informacija koja se pojavila u medijima da je bilo tko, osim dvojice specijalaca, imalo bilo kakvih zdravstvenih problema – pojasnio je Milina, dodajući da specijalci prolaze najrigoriznije zdravstvene provjere.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk istaknuo je da je ATJ Lučko najelitnija postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci te da je temeljni posao svakog specijalca obuka i biti spreman, dodajući da to nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama.

-Da bi netko postao pripadnikom jedinice u trajnom ili privremenom rješenju, mora imati liječnički pregled A kategorije. To je najrigorozniji liječnički pregled koji se može napraviti i koji se pravi nad pripadnicima MUP-a. Riječ je o svakako teškom treningu, no zapovjednici su ga stručno pripremili. I kada gledamo najelitnija nogometna natjecanja možemo vidjeti kako nogometaši se ruše na terenu- kazao je Bilobrk, ponovivši da još nemaju preliminarne nalaze.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba