HOĆE LI SE UVESTI OBAVEZNE COVID POTVRDE ZA SHOPPING CENTRE I KAFIĆE?

BEROŠ: Usuglašavamo nove mjere i sutra ćemo ih objaviti javnosti

Objavljeno: 04.11.2021. Metropolitan

Na sjednici Vlade RH, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i potpredsjednik Vlade Davor Božinović otkrio je da se razmatra o uvođenju novih mjera, piše 24 sata.

– Još uvijek traju razgovori, a javnost ćemo obavijestiti o zaključcima kad oni budu doneseni – kazao je Božinović, naglasivši važnost održavanja distance, nošenja maske, pranja ruku, prozračivanja, izbjegavanja okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenja.

Istaknuo je da se pojačano nadzire poštivanje epidemioloških mjera te da je u posljednjih tjedan dana provedeno 11.588 nadzora. Prilikom nadzora utvrđeno je da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nenošenje maski od strane konobara, nepoštivanje razmaka stolova te nenošenje maski u javnom prijevozu, pri čemu je izdano 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja, podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni.

1680 osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zdravstveni sustav uspješno skrbi o svim COVID pacijentima, naglasivši da se veliki broj novooboljelih događa zato što se ne poštuju mjere te zato što se građani ne cijepe.

– 20. prosinca imali smo maksimalni broj hospitaliziranih, tada je u bolnicama bilo 2976 bolesnika. Danas imamo 1680 – kazao je Beroš dodavši da u posljednjih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, kao ni 77,2 posto stavljenih na respirator.

Beroš je otkrio i da je u cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno 64 posto stacionarnih, a 65 posto intenzivnih kapaciteta. Za OB Zabok je rekao da su osigurani dodatni kreveti, a smanjen je kapacitet kardiologije.

– Usuglašavamo nove mjere i objavit ćemo ih sutra javnosti – najavio je ministar Beroš.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, do sutra bi se trebale predložiti neke mjere koje bi za dva ili tri tjedna ipak smirile situaciju. Navodno je za sad sigurno jedino da se nastava za djecu ne bi potpuno preselila online, ali bi konačno trebala krenuti ekstenzivnija uporaba COVID potvrda.

Moguće je da će biti potrebne za shopping centre, ali i za kafiće i restorane, kao i neke druge zatvorene javne prostore. Kontrolirat će se nošenje maski u zatvorenom. Na stolu je navodno i moguće smanjivanje broja sudionika okupljanja, čak i uz COVID potvrdu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba