NOVI PRIJEDLOG ZAKONA O OLAKŠAVANJU UPORABE FINANCIJSKIH I DRUGIH INFORMACIJA

Bankovne račune tvrtki i građana odsad će moći vidjeti i DORH, carina, policija i Porezna uprava?

Objavljeno: 20.04.2022. Metropolitan

Ministarstvo financija, u javnu je raspravu, uputilo prijedlogu Zakona o olakšavanju uporabe financijskih i drugih informacija, kojim bi pristup registru računa tvrtki i građana u bankama, osim Ureda za sprječavanje pranja novca, ubuduće dobili i Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava, piše Jutarnji list.

Novim zakonskim prijedlogom, prema objavi Ministarstva financija, u hrvatsko zakonodavstvo ugrađuje se najnovija Direktiva EU o sprječavanju pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala.

Spomenutim nacrtom prijedloga zakona, izravan pristup bez naknade Jedinstvenom registru računa ( JRR) imale bi ustrojstvene jedinice unutar Porezne uprave koje su zadužene za financijske istrage, otkrivanje porezno-kaznenih djela te ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova po čijom su nadležnosti poslovi gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Izravan i pristup bez naknade JRR-u bio bi omogućen i Državnom odvjetništvu i Carinskoj upravi u cjelini, dok se Financijskoj agenciji koja je JRR kao središnji registar bankovnih računa ustrojila 2002. godine, uvodi obveza vođenja zapisnika o pristupu podacima JRR-a ili pretraživanju tih podataka te što sve zapisi moraju sadržavati.

Prijedlog zakona, u javnoj će raspravi biti do petka 29. travnja, a prema obrazloženju predlagatelja, jedan od ciljeva zakona je formaliziranje suradnje Ureda za sprječavanje novca i Europola u razmjeni podataka o bankovnim računima.

S obzirom na osjetljivost prirode financijskih podataka koje bi financijsko-obavještajna jedinica trebala analizirati te potrebnih mjera za zaštitu podataka, Zakonom se utvrđuje vrsta i opseg informacija koje se mogu razmjenjivati između imenovanih nadležnih tijela različitih država članica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba