MINISTAR HORVAT UHIĆEN, OGLASIO SE I PREMIJER PLENKOVIĆ

˝Pozivam šeficu DORH-a da javnosti kaže što je tako žurno da se uhiti ministar na dužnosti, tražim da to objasni˝

Objavljeno: 19.02.2022. Metropolitan

Jutrošnji upad policije na području Međimurske županije u obiteljsku kuću ministra graditeljstva Darka Horvata rezultirao je uhićenjem, no kako je za 24 sata, kazao njegov odvjetnik Vladimir Terešek, Horvat na ispitivanje nije odveden.

Podsjetimo, ovaj je postupak rezultat sumnje u povezanost sa zlouporabom ovlasti Horvatove nekadašnje pomoćnice, a sada osumnjičene Ane Mandac.

– Jutros oko 6.30 sati nazvao me ministar Darko Horvat i rekao da mu je  policija pozvonila na vrata i da ga sumnjiče za zlouporabu položaja – rekao je Terešak i dodao:

– Horvat nije odveden na ispitivanje. Kod njega je izvršena pretraga doma, nakon čega je uhićen i bit će ispitan u popodnevnim satima u prostorijama USKOK-a u Zagrebu – kazao je.

Osim Horvata, policija i USKOK sumnjiče potpredsjednika vlade Borisa Miloševića te nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a jutrošnje nagađanje o istrazi ministra Josipa Aladrovića, kako javlja Hina ne provodi se, niti je Aladrović pod istragom. Njega zasada nitko od istražitelja nije kontaktirao, niti su njemu došli u stan, a on se trenutno nalazi na hitnom sastanku u Vladi.  

Također, osobe bliske bivšem HDZ-ovu ministru Tomislavu Tolušiću kažu da kod njega nisu bili istražitelji, nitko ga nije zvao na razgovor do sada niti su ga bilo što pitali. Tolušić je, navodno, jako ljut što ga se dovodi u kontekst istraga kada dosad nije bio pozvan ni na razgovor. 

O svemu se oglasio i premijer Vlade Andrej Plenković, kazavši:

– Koliko ja shvaćam, vidim da je riječ o događajima iz 2018. godine, tada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj vladi. Spominju se Aladrović, Milošević, to je indikativan tajmning, posebno nakon ovog tjedna. Očekujem da sad svi još jednom potvrdimo da DORH nije pod šapama HDZ-a i da rade neovisno. Ali, očito da imaju neki svoj razlog za ovu dramatičnu žurnost, pa i ovakvo uhićenje ministra. Očekujem da obavijeste javnost što je toliko hitno da se ide uhititi ministra. To je samo još jednom bilo, koliko ja znam – rekao je premijer.

– Neprihvatljivo je ovo što cijelo jutro govore ljudi u eteru koji ne bi trebali imati nikakvo saznanje o cijelom postupku. Sumnjam da to nije kazneno djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima, a onda ti mediji stvaraju dojam dramatičnosti – dodao je Plenković za 24 sata.

– Pozivam šeficu DORH-a da javnosti kaže što je tako žurno da se uhiti ministar na dužnosti, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet koji se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost – zaključio je.

– Parlamentarna većina je stabilna, sve sam ih kontaktirao, oni su svi uz vladu, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu. Što će se događati, vidjet ćemo, mi nemamo više saznanja. Kad saznamo više, onda ćemo donositi odluke. Neće biti nikakvih prijevremenih izbora, ne trebate plasirati tu tezu – rekao je i dodao:

– Da ispravim krive citate, ja sam rekao da meni oporba neće smjenjivati ministre, ali ja mogu. Ja stalno imam mandate svih članova na raspolaganju. Odlučit ću o tome kad saznamo više o čemu se radi. Očekujem da DORH, oni znaju o čemu se ovdje radi, da zbog interesa javnosti pa i samog interesa vlade i svih nas, objasne sve – zaključuje Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba