MALI LOŠINJ

Gradonačelnica Ana Kučić: Predložit ćemo zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava

Objavljeno: 10.01.2020. Renata Cisar

Odluka gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, da grad u 2020. godinu uđe bez uobičajenog vatrometa, izazvala je brojne reakcije i veliku medijsku pozornost, ali i otkrila kako se taj novac može preusmjeriti za dobrobit građana. Već 10 godina zaredom Lošinj radi humanitarni Advent, a ove godine prikupljeno je 60 tisuća kuna za opremanje jaslica u Dječjem vrtiću Cvrčak te kupnju preciznih instrumenata za dječju kirurgiju Doma zdravlja dr. Dinko Kozulić. Iznos od 30 tisuća kuna, umjesto za vatromet, iskoristit će se za kupnju uređaja za analiziranje krvi u Zavodu za hitnu medicinu. No, u Malom Lošinju napravili su i korak dalje i pokrenuli inicijativu kojom predlažu da se uvede zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava na tom području.

Vaša odluka da Mali Lošinj dočeka 2020. godinu bez vatrometa sa ciljem da se taj novac usmjeri u humanitarne svrhe, konkretnije u ambulantu hitne pomoći, izazvala je veliku medijsku pozornost i pozitivne komentare. Jeste li očekivali takve reakcije?

  • Kako je cijela odluka oko dočeka Nove godine bez vatrometa bila iznenadna, odnosno do nje je došlo spletom raznih okolnosti i teškoća koje smo imali prilikom organizacije prvotno planiranog i najavljivanog vatrometa, nisam očekivala da će reakcije javnosti već u prvim minutama od naše objave na društvenim mrežama biti toliko pozitivne. Vjerujem da je jednostavno došlo vrijeme u kojem smo svi puno senzibilniji na tegobe prouzrokovane pirotehničkim sredstvima koje osjećaju kako ljudi tako i naši ljubimci. Za one koji ne znaju, Lošinj već deset godina zaredom ima humanitarni Advent u kojem se prikupljaju sredstva za razne plemenite ciljeve. Velika većina humanitarnih akcija odvija se pod pokroviteljstvom lokalnog Društva naša djeca koje u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom, te odgojno-obrazovnim ustanovama, udrugama i pojedincima i gospodarskim subjektima prikuplja financijska sredstva za razne namjene. Ove godine cilj je bio skupiti sredstva za kupnju didaktičke opreme jaslica Dječjeg vrtića Cvrčak i kupnju preciznih instrumenata za dječju kirurgiju Doma zdravlja dr. Dinko Kozulić Mali Lošinj i prikupljeno je 60-ak tisuća kuna. Ovih prenamijenjenih 30 tisuća kuna je doprinos toj akciji i odlučeno je da se, uz navedeno, nabavi i uređaj za analiziranje krvi čija nabava je prvotno bila planirana ovom prosinačkom akcijom.

Ima li u Malom Lošinju i onih kojima je, recimo to tako, ‘zasmetao’ izostanak vatrometa kao dio tradicionalnog dočeka ali i svakog drugog većeg organiziranog slavlja u Hrvatskoj?

  • Naši stanovnici, ali i gosti su izrazito pozitivno reagirali na ovu odluku, svega nekolicina je negodovala zbog njegovog izostanka. Isto tako, već smo primili i poruke podrške u našoj inicijativi da iznađemo način da na prijedlog naših gradskih vijećnika predložimo zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava na našem području što je u službi podizanja ekološke svijesti i održivosti našeg arhipelaga.

Kakva je bila Vaša suradnja s Garijem Cappellijem u vrijeme dok je bio gradonačelnik Malog Lošinja, a kakva je danas kada obnaša dužnost ministra turizma – u smislu podrške novih ideja i projekata vezanih uz Mali Lošinj?

  • S gospodinom Cappellijem počela sam surađivati krajem 2008. godine kada sam ušla u tadašnje Gradsko poglavarstvo, a od 2009. godine do 2016. godine i njegova imenovanja ministrom turizma bila sam mu zamjenica u dva mandata. Tada, ali i danas kada sam ja na čelu Malog Lošinja, naša suradnja je korektna i profesionalna i zaista imamo njegovu podršku u realizaciji projekata koji su od interesa za građane i goste Lošinja.

Na koje ste projekte, odnosno poteze koje ste napravili i radite tijekom Vašeg mandata gradonačelnice Malog Lošinja posebno ponosni?

  • Kao osobi koja je unutar sustava od 2008. godine i zna kako sustav funkcionira, bilo mi je puno lakše već u prvim danima mandata započeti sa projektima u kojima vidim daljnji razvoj Lošinja. Posebno ističem projekt stanogradnje što je osnovni preduvjet razvoja otoka, odnosno formiranje nove liste za davanje stanova u najam te projekta stambene izgradnje više desetaka stanova na raznim lokacijama kako za građane, tako i za kadrove, te za to potrebnim izmjenama prostorno planske dokumentacije.
  • Započeli smo sa rekonstrukcijom komunalne i cestovne infrastrukture te sa popločenjem naših starih uličica u centru Malog Lošinja, izgradili smo pretovarnu stanicu i reciklažno dvorište te uveli suvremeni način zbrinjavanja otpada. Uskoro kreće i veliki projekt aglomeracija za koji je osigurano čak 92 posto bespovratnih sredstava od cjelokupne investicije koja iznosi 486 milijuna kuna, a kao prva faza tog zahtjevnog projekta započinje rekonstrukcija posljednje dionice državne ceste D100 Osor – Nerezine. Kako bismo iskoristili priliku, uz projekt aglomeracije, Grad Mali Lošinj planira paralelno izvesti oborinsku odvodnju, te na svim dijelovima uz trasu izgraditi biciklističke staze ili šetnice. Sve više se okrećemo građanima i uključujemo ih u donošenje strateških dokumenata.
  • Isto tako, pohvalila bih suradnju koju imamo sa Vladom RH i svim ministrima koji su zaista imali sluha za naše potrebe na otoku. Zajedno sa Gradom Cresom ušli smo u projekt energetske tranzicije cresko lošinjskog arhipelaga koji za jedan od ciljeva ima i izgradnju dvije fotonaponske elektrane u Ustrinama i na Unijama. Uskoro kreće i projekt Luke Mrtvaška čijom realizacijom vrijednom 81 milijun kuna se stvaraju preduvjeti za pomorsku povezanost Malog Lošinja i Dalmacije sa svim susjednim otocima, posebice Rabom i Pagom, ali i projekt dogradnje pristana na Unijama. Radimo na unaprijeđenju sportske infrastrukture koje kreće prvo od planova, a tiče se rekonstrukcije postojećih sadržaja i planiranja izgradnje novih poput 30 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje biciklističke staze oko našeg otoka. Započinjemo sa 28 km od Borika do Velog Lošinja, što se planira kandidirati na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Pojačali smo subvencije za besplatne udžbenike u školama, uveli uz postojeće studentske i učeničke stipendije, rekonstruirali smo nekoliko dječjih igrališta i s tim projektom nastavljamo.

Što bi se, prema Vašem mišljenju, još moglo učiniti u smislu dodatne promocije i poboljšanja ponude sadržaja i kvalitete usluge za domaće i inozemne goste u Vašem gradu?

  • Kvalitetnim destinacijskim menadžmentom, kao i tradicijom zdravstvenog turizma Lošinj je razvio brend zdravlja i vitalnosti, stoga su aktivni odmor, wellness i zdravlje vodeći aduti turističke ponude otoka vitalnosti i u narednom periodu. Razvijanjem raznovrsnije i kvalitetnije turističke ponude te unaprjeđenjem kvalitete smještajnih objekata, sve smo bliže planiranom cilju odnosno cjelogodišnjem turizmu. Tome svakako pridonose razna događanja koja organiziramo tijekom godine, a ne isključivo u ljetnim mjesecima poput svjetskog kupa Downhill koji nas je već svrstao na svjetsku kartu sportskih evenata.

Posljednjih nekoliko godina aktualno je i pitanje proširenja, odnosno modernizacije Zračne luke Mali Lošinj. U kojoj je fazi taj projekt i hoće li radovi započeti, prema najavama, po završetku nadolazeće turističke sezone?

  • Za projekt dogradnje naše Zračne luke ishođena je građevinska dozvola. Ovaj projekt vrijedan cca. 50 milijuna eura uključuje dogradnju i rekonstrukciju uzletno-sletne staze; razvoj površina za stacioniranje zrakoplova poput stajanke za prihvat zrakoplova na odlasku i dolasku s transferom putnika, stajanke za generalnu avijaciju; razvoj površina za servisiranje zračnog prometa odnosno zgrade terminala, zgrada za vatrogasnu i tehničku službu, prilazne prometnice i parkirališta te drugo.
  • Rekonstrukcijom zračne luke otok Lošinj će se pozicionirati kao prometno čvorište za okolne otoke u cresko-lošinjskom arhipelagu, unaprijedit će se prometna dostupnost cijelog arhipelaga te poboljšati povezanost Malog Lošinja i regije Sjeverni Jadran s udaljenim lokacijama. Uz to, generirat će se pozitivni učinci na blagostanje lokalne, ali i šire regionalne i međunarodne zajednice kroz mogućnost boljeg organiziranja sustava protupožarne, spasilačke i medicinske zaštite, sustava nadzora prometa, granica i zaštite okoliša te operacija traganja i spašavanju na moru. Po sadašnjim najavama investitora, radovi bi trebali započeti krajem ove godine.

Kako se sa svojim suradnicima pripremate za ljetnu turističku sezonu? Ima li tu kakvih novosti ili promjena vezano uz ponudu i aktrakcije Malog Lošinja, u odnosu na prošlu godinu?

  • Slijedi nam još jedna zanimljiva godina prepuna iznenađenja i sportskih događanja što i ne čudi obzirom da je Lošinj ponosni nositelj titule Europskog otoka sporta za 2020. godinu.
  • Očekuje nas još jedna svjetska ekstremna biciklistička spust utrka Mercedes-Benz UCI Mountain Bike Downhill World Cup Lošinj 2020., zatim XCO Lošinj – cross country mountain utrka. Mali Lošinj također je domaćin najizazovnije triatlon utrke u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2020. godini, XTERRA CROATIA! Slijedi i Island MTB Stage Race utrka te Adventure race Croatia 2020. Ove godine po prvi put održat će se i Lošinj Run 4 Vitality festival te jubilarni 10. Lošinjski polumaraton, Cres-Lošinj triatlon i Cres & Lošinj trail weekend, a neizostavne su brojne tradicijske regate.

Autor: Renata Cisar
Foto: Grad Mali Lošinj – arhiva

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba