Gorivo je jeftinije od ponoći, cijena Eurosupera pala je za čak 26 lipa

Objavljeno: 10.03.2020. Metropolitan

Portal cijenegoriva objavio je kako su od ponoći na benzinskim postajama pale cijene goriva. Tako je prema novoj cijeni litra Eurosupera95 jeftinija za 26 lipa. Litra Eurodizela pojeftinila je za 15 lipa, a litra LPG-a jeftinija je za 30 lipa. Nove cijene mogu se provjeriti na www.cijenegoriva.info.

– Cijene goriva u Hrvatskoj ovise o kretanju cijene nafte na mediteranskoj burzi. Barel na svjetskom tržištu nema veze sa cijenama u Hrvatskoj. Kada cijena nafte padne na svjetskom tržištu, na mediteranskom se to desi nešto sporije. Ovaj put cijene barela su pale zbog straha od koronavirusa. Uz to Rusija i Saudijska Arabija su odlučile pokazati mišiće i nisu smanjile proizvodnju nafte koje sad ima previše na tržištu pa je i to uz strah od recesije utjecalo na pad cijena – kazao nam je Tin Bašić s cijenegoriva.info.

Dodaje kako se cijene kod nas formiraju petkom prema formuli koje je ranije koristilo Ministarstvo gospodarstva. Vjeruje da su se ovaj put u obzir uzela i zbivanja u ponedjeljak. Ne želi prognozirati hoće li cijene goriva u Hrvatskoj i dalje padati, a za cijenu nafte kaže kako je normalno da ona tresne i ponovno naraste ovisno o zbivanjima u svijetu.

Slijedi nam recesija?

Zbog pada cijene nafte za 30 % i straha od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa u ponedjeljak ujutro prvo su pale cijene dionica na azijskim, a potom i na europskim burzama.

Na Wall Streetu je zbog toga krenula panična rasprodaja dionica. Burzovni indeksi potonuli su više od 7 posto, što je najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba