Ovako je sve počelo

GODINU DANA OD PRVOG SLUČAJA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ: Mladić (25) je doputovao iz Italije…

Objavljeno: 25.02.2021. Ante Ferara

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je otkriven prvi slučaj novog koronavirusa 2019 (COVID-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2.

Bilo je to 25. veljače 2020. godine. Oboljeli mladić (25) je 20. veljače doputovao iz pokrajine Lombardije, točnije, grada Milana u Italiji, koja je epidemijom koronavirusa bila zahvaćena od 21. veljače, kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto.

Hospitaliziran je u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. I dok je Italija početkom ožujka već proživljavala pravu dramu, mi smo se nadali da ćemo izbjeći njihov scenarij. No, do 13. ožujka broj oboljelih u RH narastao je na 32 i tada je odlučeno da se zatvaraju škole, fakulteti i vrtići. Bio je to početak tvrdog “lockdowna“ koji je ubrzo nastupio – zatvoreno je gotovo sve, radile su samo trgovine i žurne službe, većina poslodavaca prebacila je svoje djelatnike na rad od kuće, osnovnoškolci i srednjoškolci su započeli s online nastavom, otkazane su sve manifestacije i okupljanja, nisu se slavile čak niti svete mise s narodom.

Podsjetimo, prva COVID pozitivna osoba navodno je razvila simptome već 8. prosinca 2019. godine i ubrzo je uočeno grupiranje oboljelih od upale pluća u Wuhanu. Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja te su se epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici u Wuhanu – Huanan Seafood Wholesale Market.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba