TEREZI KESOVIJI URUČENO VISOKO FRANCUSKO ODLIKOVANJE ČASNIKA REDA UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI

“Francuski jezik i šansona duboku su obilježili moj privatni i profesionalni život”

Objavljeno: 11.06.2021. Metropolitan

U Francuskoj rezidenciji u Zagrebu legendarnoj hrvatskoj pjevačici Terezi Kesoviji uručeno je visoko francusko odlikovanje Časnika reda umjetnosti i književnosti. Svečanost je održana u sklopu obilježavanja 100. obljetnice Francuskog instituta u Zagrebu, a prisustvovali su joj, među ostalima, i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i direktor Radija Kaj Drago Gradečak.
Odlikovanje je  Kesoviji uručio veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj NJ/E Gaël François Veyssière.

– Danas, naravno, slavimo vašu umjetnost, ali i vašu karizmu, vašu predanost, vaše ljudske osobine, vašu vezanost za našu zemlju, Francusku, njezin jezik i kulturu. Kroz vaše pjesme može se upoznati i zavoljeti kako Hrvatsku, tako i Francusku. Vaše su pjesme omogućile svima nama da malo lakše prolazimo kroz razna životna iskušenja, prebrodimo bol u srcu, udaljenost od onih koje volimo, ali i osjetimo potrebu da nastavimo živjeti te nikada ne odustajemo – rekao je  Veyssière.

Kesovija je rekla kako Francuska u njenom srcu ima posebno mjesto kao zemlja njene mladosti i uvijek snažnog nadahnuća.
– Činjenica da ovo priznanje, koje me zaista dirnulo, dolazi iz Francuske, ispunjava me ponosom. Francuski jezik i šansona duboku su obilježili moj privatni i profesionalni život te me nikada nisu prestali obilježavati. Tijekom svih ovih godina, očaravajući svijet francuske glazbe i šansone za mene je postao puno više od profesionalnog poziva: neiscrpno polje učenja, trajno putovanje prema novim spoznajama, koncertne dvorane pune poznatih mi i srdačnih lica moje publike, kojoj sam se uvijek mogla vratiti – istaknula je Kesovija.

Terezu Kesoviju je francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot – Narwuin ove godine unaprijedila u Časnika reda umjetnosti i književnosti, a 1999. godine dodijeljeno joj je odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Najnovije po kategorijama

“Dan ili dva izbjegavajte lokaciju gdje se nalazi gnijezdo, dok ptić ne odleti. U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nemojte se približavati lokaciji, već je prijavite”

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter