NIŠTA OD UKIDANJA POMICANJA SATA: POSLJEDNJEG VIKENDA U LISTOPADU PONOVNO PRELAZIMO NA 'ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA'

Europske zemlje ne mogu se dogovoriti koje vrijeme zadržati te nisu postupile s preporukom Europske komisije

Objavljeno: 05.10.2021. Metropolitan

Za manje od mjesec dana građani Europske unije ponovno će pomicati svoje kazaljke za sat vremena unazad i tako započeti “zimsko računanje vremena”.

Iako je bilo najavljeno da će se pomicanje sata ukinuti, države članice Europske unije nisu postupile u skladu s preporukom Europske komisije, koju je usvojio i Europski parlament, prenosi Poslovni.hr.

U izjavi za Jutarnji list, glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker ponovio je kako Komisija nije odustala od tog cilja te podsjetio da je predmet sada na stolu država članica u Vijeću.

Inače, prema Europskom parlamentu, ove je godine trebalo biti zadnje pomicanje sata, ali se to sada odgađa za “neki rok u budućnosti” jer još uvijek niti jedna država članica nije notificirala Europsku komisiju da namjerava provesti tu preporuku.

Problemi su nastali i zato što se na razini Europske unije nisu mogli dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, a svaka je država imala svoje preferencije. Komisija je stoga prepustila članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne mijenja dva puta godišnje.

Zasad iz EU nema informacija da se u potpunosti odustaje od ove ideje, čiji je začetnik bio bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, ali nema ni odgovora na pitanje kada bi se ta odluka konačno počela ostvarivati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba