ZABOČKI LIJEČNIK STANKO BELINA: "Razlog tome je zato što nas nema i priznajem da sam umoran, padamo s nogu..."

“Dobio sam 9112 eura plaće. Radio sam 300 sati u mjesec dana, nema tko drugi”

Objavljeno: 15.02.2024. Metropolitan

Voditelj odjela radiologije u Općoj bolnici Zabok, primarijus Stanko Belina, u siječnju je primio najveću isplaćenu plaću u javnom sektoru, i to u neto iznosu od 9112,05 eura, s tim da mu osnovna plaća prema trenutačnom važećem koeficijentu 2,449 bez pripadajućih dodataka iznosi 2388,11 eura neto.

Primarijus Belina je u razgovoru za 24sata otkrio da je za plaću od 9112,05 eura u prosincu odradio 300 sati, dok je redovna satnica 168 sati. Inače, prema zakonu, liječnicima je godišnje dozvoljeno odraditi 300 sati prekovremeno, a primarijus Belina je otkrio i da je navršio 70 godina te da je ispunio sve uvjete za mirovinu, no ne želi ostaviti pacijente i bolnicu na cjedilu.

“Pokrivam koliko mogu…”

– U prosincu sam odradio 300 sati, imao sam devet dežurstava po 24 sata. Razlog tome je zato što nas nema i priznajem da sam umoran, padamo s nogu, no nemam izbora. U bolnici je do listopada radilo nas pet radiologa, onda su dvije kolegice otišle raditi privatno, a one su inače pokrivale rodilišta i još dežurale. Kad su one otišle, živim u nadi da će netko doći. Nakon toga nas je ostalo troje. Zatim je još jedan kolega otišao iz bolnice u siječnju, on se umirovio. Sad nas je ostalo samo dvoje, s tim da i kolegica i ja imamo sve uvjete za mirovinu, no onda bi bolnica ostala bez radiologa. U ispomoć nam na samo četiri sata dolazi kolega iz Vinogradske, koji je također otišao u mirovinu i radi četiri sata – rekao je Belina.

Njemu je kao voditelju odjela dužnost pokriti službu svih 24 sata.

– Pokrivam koliko mogu, imamo vanjske suradnike koji ograničeno dežuraju, no ne mogu pokriti sve. Ono što ostane nepokriveno, ja sam odgovoran za to. Imamo hitni prijem koji ima puno posla. Jako je opterećen, a hitna ne može bez radiologa zbrinjavati pacijente tako da sam dužan osigurati 24-satnu zdravstvenu zaštitu – dodao je primarijus Belina.

Na pitanje o plaći, kaže da ni ne zna koliko je dobio.

– Nisam gledao, umoran sam od ekrana, oči me peku… Kad dođem doma, moram još plaćati račune tako da mi je dosta ekrana – zaključio je Belina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba