Policija savjetuje građanima na što da pripaze

Dijete iz Ivanje Reke se u kupaonici otrovalo plinom iz bojlera

Objavljeno: 08.02.2021. Ante Ferara

U Ulici Štefa Kuzmića, u Ivanja Reki, u nedjelju oko 11.30 sati došlo je do trovanja djeteta u kupaonici stana u kojoj je instaliran kombinirani plinski bojler. Liječnička pomoć djetetu je pružena u KBC-u Zagreb gdje je utvrđeno da nije životno ugrožena. Očevid će se obaviti danas.

Zbog toga zagrebačka policija savjetuje građanima mjere opreza. Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te savjete dimnjačara provedite bez odlaganja. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

 Provjerite: je li dimnjak vašeg ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno; da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala; jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala; je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal; postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese; jeste li eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačara; nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično); vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala; pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba