KAŽU DA BI ODLUKA O ODUZIMANJU PUŠKE S PRIGUŠIVAČEM PREDSTAVLJALA PREKOMJERAN TERET ZA OKRIVLJENICU, KOJA JE PLATILA DVIJE TREĆINE KAZNE

Sud donio odluku da se vlasnici mora vratiti oružje koje je ilegalno posjedovala

Objavljeno: 30.03.2021. Metropolitan

Krim policija PU virovitičko – podravske je 7. siječnja po naredbi Općinskog suda u Virovitici, kod vlasnice jedne kuće pronašla pušku s užlijebljenom cijevi call 223 Interarms, nekoliko metaka, prigušivač za pušku te više od 400 komada streljiva, a sada se po odluci Prekršajnog suda u Virovitici, vlasnici koja je navedeno posjedovala ilegalno, sve to mora vratiti, piše Jutarnji list.

Vlasnica nije nabavila oružje na legalan način, a nije ga ni mogla legalizirati zato što se radi o ručno rađenom prigušivaču – za streljivo također nema nikakve papire kojima bi se dokazalo njegovo podrijetlo.

Nakon što joj je policija oduzela oružje i streljivo, podnijela je prijavu sudu za prekršaje, koji ju je sankcionirao novčanom kaznom u iznosu od 8700 kuna. Platila je dvije trećine, čime se smatra da je za navedeni prekršaj platila.

Prijedlog policije da joj se ilegalno posjedovano oružje i streljivo oduzme, Prekršajni sud u Virovitici je odbio uz obrazloženje kako bi bilo nerazmjerno te bi takva odluka predstavljala prekomjeran teret za okrivljenicu. No, oružje joj još uvijek nije vraćeno.

Naime,  sud može oduzeti predmete i sredstva za počinjenje prekršaja ili koji su nastali njegovim počinjenjem ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja te sud može oduzeti predmete i sredstva kada je njihovo oduzimanje potrebno zbog zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga.

Sudska savjetnica koja je pripremila ovu odluku, pozvala se na praksu Europskog suda za ljudska prava, odnosno na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koja se odnosi na povredu prava vlasništva, no policija će pokušati zahtjevom za zaštitu zakonitosti izbjeći vraćanje oduzetog oružja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba