KAKVI SU HGSS-ovci?

Čitavu noć je jedrio s Brača do Šolte kako bi tražio nestalu osobu

Objavljeno: 06.09.2020. Ante Ferara

“Kakvi su HGSS-ovci? Često nas pitate ovo pitanje. Najlakše nam je odgovoriti pričajući priče naših kolega. Nedavno ste imali priliku pročitati kako je naš kolega Vjetar netom nakon uspješne akcije dobio vijest da je postao otac. I tada kao i u sljedećoj priči vidljivo je odricanje spašavatelja za viši cilj”, započeli su svoju priču na stranici HGSS-a. Detaljno su opisali zgodu koje se nedavno dogodila na relaciji Brač-Šolta.

– Kolega (zovimo ga Bročki) je provodio večer igrajući basket s ekipom. Iza ponoći dolazi poruka o potrazi na Šolti. Na motorinu mu je pregorjela žarulja, otac nije ostavio ključeve u svom automobilu, a treba se prebaciti do Šolte. Bročki tako u nemilosti drugih prijevoznih sredstava priprema svoj kaić i u 1:00 kreće s Brača put Šolte. Podiže jedra i s vjetrom u krmu stiže u 7:00 ujutro u Rogač. Kolege dolaze po njega i priključuje se potrazi. Nakon cijelog dana potrage prespavao je u prostorijama DVD Šolta (ekipa hvala što ste nam kolegu primili na konak).

Ujutro se nastavlja potraga i nakon uspješnog pronalaska nestalog treba krenuti kući. Jedra se opet dižu i Bročki se otiskuje put svog otoka. Prati ga i nevera ali vjetar drži Bročkog taman ispred da ga nevera ne ulovi. Pred Splitskim vratima se dižu i valovi da ne bi sve prošlo baš glatko. No naš Brački je iskusni moreplovac i spremno dočekuje izazov iako je nakon par viših valova u kaiću 50-ak litara mora koje jednom rukom izbacuje a drugom kormilari. Usput ga je okupao i tipični ljetni pljusak. Što bi Bročki bio suh kad može biti mokar. Reklo bi se pravo „GSS vrijeme“. Nakon 5 sati stiže u svoj porat bez puno pompe. Kaić se sređuje čekajući neku drugu priliku za plov – opisali su do u detalje avanturu jednog kolege.

Kažu kako je Bročki plovio 11 sati na jedra, vesla i motorom da sudjeluje u potrazi.

– Bez prohtjeva, pitanja i iz jedine pobude da pomogne. To vam je najbolji odgovor na pitanje kakvi su HGSS-ovci. Kada nas trebaju odgađaju se rođendani, godišnjice, fešte… – dodaju u HGSS-u te kažu kako priču završavaju citatom Bročkoga: “A prijatelju šta san triba? Ako triba ić nać čovika nema se šta mislit. A usput san uštedija kartu za katamaran na relaciji Milna – Rogač – Milna i povratnu autobusnu kartu od Bola do Milne. Da nije bilo vitra, pliva bi pa bi štedija i jedra i vesla.”

Na kraju su u PS dodali: “Bročki (podaci poznati HGSS-u) nas je tipično bodulski zamolio da dodamo u tekst da prodaje maslinovo ulje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba