Postrožene mjere za nekoliko hrvatskih županija

BOŽINOVIĆ: Ne možemo biti zadovoljni – razmotrit ćemo sve mjere i donijeti odluku koja će od 1. travnja vjerojatno vrijediti do sredine mjeseca

Objavljeno: 29.03.2021. Metropolitan

Nakon uvodnog dijela gdje je Nacionalni stožer civilne zaštite iznio podatke o trenutnoj epidemiološkoj slici u Hrvatskoj, predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović izvijestio je kako su od danas na snazi strože mjere u Primorsko- goranskoj županiji koje su donesene na rok od 14 dana, zatim mjere koje su na snazi u Zagrebačkoj županiji produljuju se do 21. travnja, a one u Dubrovačko – neretvanskoj pooštrene su od petka.

Mjere se pooštravaju i u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji u kojoj će viši razredi osnovne škole, odnosno razredi od petog do osmog razreda te svi srednjoškolci osim maturanata prijeći na online nastavu. U Karlovačkoj i Zadarskoj županiji također su na snazi strože mjere.

– Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni. Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali stalno ćemo pratiti situaciju i mjere koje stupe na snagu od 1. travnja ne znači da se neće mijenjati i prije njihovog isteka –  rekao je Davor Božinović, pa dodao kako neki lokalni stožeri jako dobro sami drže situaciju pod kontrolom, imaju prijedloge i donose odluke, dok neki uopće ne surađuju te su  poprilično  pasivni, a zbog njih ne bi bilo uredu da ovima koji sami postižu dobre rezultate nameću nešto dodatno.

Ministar Vili Beroš dodao je kako je građani svojim ponašanjem utječu na tijek i razvoj epidemiološke slike.

Odgovorno ponašanje

– Epidemiološka situacija nije dobra. Scenarij pišemo sami. Znam da sam dosadan, ali izbjegavanje okupljanja, nošenje maske, prozračivanje prostora i održavanje higijene jedini su put za obuzdavanje zaraze. Sami određujemo vlastitu sudbinu – apelira ministar Beroš.

Na novinarsko pitanje o procesiji na Hvaru, ministar Božinović odgovorio je kako nije zaprimljen poseban zahtjev.

– Prošle godine je to bilo specifično jer znate i sami da je bio lockdown u cijeloj Hrvatskoj, ali u ovom trenutku Nacionalnom stožeru nije došlo niti postoji očekivanje da se takvo pitanje uputi Nacionalnom stožeru. Kao što je poznato, u ovom trenutku su kulturne manifestacije dopuštene u cijeloj RH zato što možda na sreću epidemiologa, ali nisam siguran da se s tim trebamo previše hvaliti, to uglavnom nisu manifestacije koje bilježe veći broj posjetitelja. Što se tiče Primorsko-goranske županije, prije svega Rijeke, u travnju se finaliziraju manifestacije vezane uz Europsku prijestolnicu kulture, ali tu je planiran niz događaja uz striktne mjere i minimalna broj posjetitelja – rekao je Božinović.

O mailovima koji građanima koji su se prijavili na platformu cijepise.hr mjesec dana nakon prijave, ravnateljica uprave za e-zdravstvo rekla je kako je 86 tisuća prijavljenih dobilo automatiziranu poruku da će dobiti termin za cijepljenje, a oni građani koji su cijepljeni prvom dozom, dobili su poruku kako su njihovi podaci evidentirani.

O preraspodjeli cjepiva

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je preraspodjelu doza cjepiva te kritike nekih županija kako će više doza cjepiva odlaziti u županije koje su turističke.

– Zna se za dopis koji je uputio 16. ožujka HZZ i treba vremena da se spiskovi i upućivanje doza na teren prilagode. Što se tiče neravnomjerne raspodjele cjepiva po županijama, imamo tablicu koja kaže da je prosjek distribuiranih doza cjepiva na 1000 stanovnika u RH 133,6. Županija koja je iz političkih razloga rekla da se počelo cijepiti turističke djelatnike, što je notorna laž jer to još nitko nije počeo raditi, iz te županije je 130,7 što je tri doze manje od prosjeka. Neke županije kad napravite listu županija imaju više od prosjeka, neke manje, a najviše ima Sisačko – moslavačka županija, znate zašto, ona je dobila 174,7 doza na 1000 stanovnika, a svi ostali se kreću od 120 do 142. To je sve vrlo blizu. Pfizerove doze idu u županije koje imaju frižidere na -70 i nastoji se ispraviti to da svi dobe jednako prema broju stanovnika. Nekad netko dobije više, neko manje, ali izuzetan napor HZJZ-a je usmjeren na to da se ravnomjerno raspodjele doze sva tri proizvođača – objasnio je Capak, pa komentirao što će biti s građanima koji su se cijepili u Srbiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba