Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite naglasili su da porast novooboljelih od koronavirusa iznosi 30 posto

Božinović: “Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima”

Objavljeno: 24.02.2021. Ante Ferara

Na konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak je govorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

– Imamo 688 novozaraženih. Prije tjedan dana imali smo 502 nova slučaja, a prije dva tjedna imali smo 577 novozaraženih. U prva tri dana imamo 1103 nova slučaja, 844 smo imali prošlog tjedna. Dakle, imamo porast 30 posto. Trenutna incidencija je 115,3 na razini zemlje. U Europi smo na trećem mjestu po dvotjednoj incidenciji. Po incidenciji su od Hrvatske i dalje bolje Finska i Danska, a u Europskoj uniji najgore stoji Češka. Po smrtnosti je Hrvatska i dalje na 19. mjestu . Zadnja istraživanja ukazuju da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče obolijevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na krajnju granicu koju je preporučila EMA. Preporučujemo da se nakon cijepljenja AstraZenecom druga doza daje nakon 12 tjedana, a Pfizerom nakon 42 dana ili 6 tjedana – rekao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da je u prestižnom časopisu Lancet objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu.

– Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže osmom tjednu nakon prve doze. Međunarodni stav za autoimune bolesti je da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti i da je njihov rizik zbog autoimune bolesti od covida-19 puno veći nego što bi bile nuspojave na cjepivo  – rekla je Markotić.

Što je uzrok ovotjednom rastu od 30 posto?

– Mi smo u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Uvijek je bilo važno traganje za kontaktima, ali sada pogotovo. Za većinu osoba koje su oboljele imamo podatke gdje su se i kako zarazile. U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u Domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih – odgovorio je Capak.

Imamo li još pozitivnih na britanski soj?

– Mi, nažalost, novih informacija o tome nemamo, to je kompliciran postupak. Od 17 uzoraka smo imali 10 sumnji, proslijedili smo ih dalje. Nadamo se da ćemo uskoro saznati rezultate – kazao je Capak.

Markotić je dodala: “Trebali bismo biti svjesni da novog soja ima u visokom postotku, definitivno se brže širi. Lakše se širi među mladima, vjerojatno i djecom”.

Pojavila se informacija da će AstraZeneca smanjiti isporuku, je li došla potvrda za to?

– Mi smo informaciju također dobili iz medija. Mi u ovom času nemamo nikakvu službenu informaciju o smanjenju doza u drugom kvartalu. Bilo bi jako loše da se to dogodi – rekao je Capak.

Zašto je portal za cijepljenje radio samo tri sata i kada će biti pušten u puni pogon?

– Jučer je platforma puštena u testni rad u produkciji. Interes je iskazalo preko 4000 naših građana, sustav je bio stabilan. Svi građani koji su jučer iskazali interes će biti pohranjeni i neće se morati ponovno prijavljivati. Bit ćete pravovremeno obaviješteni kad će platforma biti puštena u rad, u idućim danima. Sada je najvažniji rad obiteljskih liječnika koji rade popis prioriteta. Kada dođe na red cijepljenje građana, onda će platforma biti važna. Uskoro će se pokrenuti jedan pozivni centar gdje će se oni koji ne koriste informatičku tehnologiju moći prijaviti putem telefona – rekao je Beroš.

Hoće li biti popuštanja s obzirom na rast?

– Mi smo počeli i od danas intenziviramo razgovore oko odluke Stožera koja će pokrivati razdoblje od 1. ožujka. Imamo u kontinuitetu nekih pet dana porasta, danas nešto značajnije, više od 30 posto. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati konkretno, mi i dalje, kad govorimo o incidenciji, dobro stojimo. Kao što vidimo, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu, nije čudno onda što je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna.

Kad sve uzmemo u obzir, mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna. Mislimo da je poanta uspjeha da svi shvate da se moramo pridržavati mjera. Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju. Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo, onda ćemo manje govoriti samo o mjerama – kazao je Božinović.

Postoji li mogućnost da se, ako bude popuštanja, zbog loših brojki ponovno mjere postrože?

– Dakako da mogućnost uvijek postoji, jedna i druga. Ali mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo, da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu. Najgore je kad mislite: „Neće baš mene, neće baš danas“. Mislim da bi, kad bi se radilo istraživanje, najviše novozaraženih bilo iz te skupine – objasnio je Božinović.

Capak je rekao kako je najbliže registraciji cjepivo Johnson & Johnson te da nitko drugi nije blizu registraciji u ovom trenutku.

Spadaju li roditelji i djeca s poteškoćama u prioritetnu skupinu?

– To sve ovisi o dijagnozi. Svi oni spadaju u drugu skupinu. I njegovatelji i roditelji imaju pravo na cijepljenje. Svi koji to ne znaju neka se jave s upitom pa ćemo to raščistiti. Sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju dovoljno razloga da spadaju u drugu skupinu, iako bih volio vidjeti i detaljne dijagnoze, no svi imaju pravo cijepiti se u drugoj skupini – kazao je Capak.

Ako je cijepljenje preko reda nemoral, može li se na taj nemoral odgovoriti smjenama?

– Dobro ste postavili pitanje, ali je hipotetsko u ovom trenutku. Ne može se uspoređivati stanje u drugim zemljama s ipak uređenim sustavom u Hrvatskoj. Nadležna tijela će reći svoje – smatra Beroš.

O policijskim šefovima koji su se cijepili u Dubrovniku?

– Cijepljenje provode zdravstvene ustanove, one su dužne Ministarstvu zdravstva podnijeti izvješće. Vidjet će se tko se i gdje cijepio i po kojim prioritetima – kazao je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba