U posljednjih tjedan dan broj novih slučajeva koronavirusa u RH porastao za 46 posto, priprema se novi set mjera, posebno za Jadran

BEROŠ: Cijepljenjem biramo zdravlje, uspješnu turističku sezonu i financijsku stabilnost, a necijepljenjem biramo nešto drugo

Objavljeno: 22.07.2021. Metropolitan

– Nakon jako dobrih devet tjedana, od kojih smo posljednja tri tjedna imali stagnaciju, sada prvi puta imamo osjetniji porast novih slučajeva zaraze koronavirusom – istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, pa najavio da će se na Jadranu više kontrolirati masovna okupljanja.

– Brojevi su troznamenkasti. Trebamo biti oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je da su najveći brojevi u četiri dalmatinske županije, koje su sve turističke destinacije, i zbog toga će Stožer u taj dio Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze i ograničilo masovna događanja. Vlada vodi računa o zdravstvenom, ali i financijskom, gospodarskom aspektu.  A tu je vrlo važna uloga lokalnih i županijskih stožera, vidimo da ima nekad kontradiktornih stavova, a ova odluka će smanjiti marginu nesporazuma – rekao je premijer Plenković, piše 24 sata.

Otkrio je i da blizu 48 posto cijepljenog odraslog stanovništva jednom dozom. 

– Ponovno pozivam sve one koji imaju strahove, da se informiraju i poklone povjerenje struci i medicini – poručio je Plenković. 

Otkrio je i da 94 posto hospitaliziranih COVID pozitivnih osoba, nije cijepljeno. 

Dodao je i da se treba cijepiti sada, a ne na jesen, kako se ne bi skratila turistička sezona, ali i kako bi u jesen i eventualni novi val, ušli zaštićeniji.

Ministar zdravstva Vili Beroš je pak otkrio da su u protekla dva tjedna najveći broj novih slučajeva zaraze zabilježili Zadarska, Splitsko – dalmatinska i Primorsko – goranska županija te Grad Zagreb. Zadnjih tjedan dana broj novih slučajeva u Hrvatskoj je porastao za 46,1 posto. 

Najavio je i jednu novost.

– U cilju povećanja dostupnosti cjepiva i izdavanja COVID potvrda o cijepljenju, Vijeće Ljekarničke komore jednoglasno je podržalo prijedlog Ministarstva zdravstva o provođenja cijepljenja i izdavanja potvrda i u ljekarnama – rekao je Beroš, dodavši da će se cijepljenje obavljati pod nazorom liječnika.

– Ova Vlada je omogućila besplatno cijepljenje protiv Covida svima u Hrvatskoj, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje, čime doprinosimo globalnom naporu suzbijanja pandemije – poručio je. 

Istaknuo je kako 45 posto starijeg stanovništva od 80 godina, koje čini najrizičniju skupinu, još nije cijepljeno.

– Cijepljenjem biramo zdravlje, uspješnu turističku sezonu, financijsku stabilnost, a necijepljenjem biramo nešto drugo. Koji ćemo scenarij izabrati, ovisi o nama samima. Teorije zavjere o ugradnji čipova i slično spadaju u žanr znanstvene fantastike i apeliram na građane da se informiraju kod stručnjaka – poručio je. 

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, podsjetio je da je u srijedu donesena nova odluka o ulasku u zemlju, prema kojoj osobe koje dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra, Rusije i Indije, bez obzira na to jesu li cijepljene ili su preboljele bolest, od ponedjeljka moraju predočiti i negativan test.

Najavio je i da pripremaju novi set nužnih epidemioloških mjera.

– Nova odluka koju ćemo objaviti sutra stavlja naglasak na kontrolu pridržavanja mjera. To je također od ponedjeljka. S obzirom na intenzitet i velik broj ljetnih događaja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je jedino moguć potpunim angažmanom lokalnih stožera i ostalih službi – istaknuo je Božinović, naglasivši kako od sada lokalni stožeri imaju ovlast ne izdati ovlast za održavanje nekog događaja ako procijene da je rizičan.

Na sjednici Vlade se razgovaralo i o obnovi nakon potresa, pa je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio članove Vlade da su do sada uklonili 20 objekata, a obnovili 181 obiteljsku kuću, a u tijeku su radovi na još 319 kuća.  Do sada je, otkrio je, uloženo oko 10 milijuna kuna u obnovu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba