NE OTVARAJU GRANICU PREMA HRVATSKOJ

Austrijanci nam spustili rampu: “Žele spriječiti odlazak domaćih turista prema zemljama u kojima obično ljetuju”

Objavljeno: 28.05.2020. Ante Ferara

Sredinom lipnja Austrija će otvoriti svoje granice. No čini se kako one i dalje neće biti otvorene prema Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španjolskoj i Grčkoj.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izbjegao je odgovoriti koji su to uvjeti na temelju kojih se prema jednim zemljama EU granice otvaraju, a prema drugima ne. Može se zaključiti da granice ne žele otvarati prema prema zemljama koje nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. No u Sloveniji i Hrvatskoj je epidemiološka situacija jedna od najboljih u Europi pa ostaje pitanje zašto nas Austrijanci i dalje blokiraju.

Danilo Volmut, poduzetnik i vlasnik booking stranice Istriaselect smatra da Austrijanci proračunato otvarajući granice provode diskriminatornu politiku.

– Kada se pogleda prema kojim se zemljama Austrija otvara, a to su zemlje iz kojih imaju najveći priljev turista, jasno je da oni političkom odlukom pokušavaju privući najveći broj turista, a istodobno spriječiti odlazak domaćih turista prema zemljama u kojima obično ljetuju – rekao je Volmut.

Volmut kaže da će zbog te odluke imati velik broj otkazanih rezervacija.

– Trenutačno se čini da pokušavaju doslovno napraviti barijeru prema zemljama za ljetovanje. Njemački turisti u koje polažemo nade, a koji uglavnom preko Austrije stižu u Hrvatsku, mogli bi se obeshrabriti ako na snazi ostanu trenutačne mjere koje predviđaju zadržavanje u karanteni svakoga tko dolazi iz, prema njima, problematičnih zemalja – smatra Volmut.

Trenutačne mjere su takve da, ako se turist vraća s ljetovanja iz Hrvatske, na ulasku u Austriji mora imati negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana, ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se testiranje napravi u Austriji i test bude negativan na virus.

Jedni od najčešćih gostiju

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, kaže kako Austrijanci predstavljaju jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta.

– Austrijanci su naši česti gosti, mnogi od njih ovdje imaju i nekretnine, a mi im predstavljamo najbliži Mediteran. Iz činjenice da dosad još nisu relaksirali uvjete dolaska do Hrvatske mi iščitavamo da u pitanju ipak nisu epidemiološki, nego neki drugi razlozi, no smatramo da nema nikakvih razloga zašto se promet između ovih dviju zemalja ne bi što skorije opet pokrenuo – rekao je Ostojić.

Jutarnji list od dobro upućenog izvora doznaje da bi se zbog pritiska Europske komisije granice ubrzo mogle ipak otvoriti.

Ministar turizma Gari Cappelli krajem ovog tjedna trebao bi se čuti s austrijskom ministricom turizma Elisabeth Köstinger. Tada će vjerojatnije biti poznatiji austrijski stav prema Hrvatskoj.

Boje se migranata

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je izrazio zabrinutost da bi u Austriju preko Slovenije ili Hrvatske potencijalno mogli ući neželjeni ilegalni migranti.

Držeći te argumente neuvjerljivima, i slovenska je strana ovih dana izražavala čuđenje nefleksibilnošću austrijske vlade da otvori granicu. I u slovenskim medijima je bilo nagađanja kako se radi o nastojanju da se što više potencijalnih turista iz Austrije zadrži kod kuće.

Prema podacima HTZ-a, u Hrvatsku je 2018. godine doputovalo 12,7 posto svih Austrijanaca. Hrvatska je Austrijancima druga po redu destinacija, odmah iza Italije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba