POBJEDA PROTIV ČEŠKE BILA JE IMPERATIV

Hrvatske rukometašice došle do prvih bodova u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Objavljeno: 11.10.2021. Metropolitan

Hrvatske su rukometašice prije par dana poprilično loše otvorile kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo u rukometu koje će se održati nagodinu. U toj su utakmice na domaćem terenu izgubile jednim golom razlike od Ukrajine u susretu u kojem su bile velike favoritkinje za osvojiti dva boda. U drugom kolu uslijedilo je neugodno gostovanje u Češkoj i pobjeda je bila imperativ. Srećom, jednom sjajnom predstavom Hrvatska je uspjela doći do pobjede 26:24 i tako osvojiti prva dva boda u ovim kvalifikacijama.

Loš start nije utjecao na nastavak utakmice

Češka je puno bolje otvorila utakmicu i već u samom startu došla do odlične prednosti od četiri gola razlike pri rezultatu 8:4. Činilo se kao da je Hrvatska već tada bila u problemima, ali igračice izbornika Nenada Šoštarića uspjele su se sabrati i serijom od 3:0 u potpunosti se približavaju Češkoj. Do poluvremena se igralo u egalu, a na odmor se i otišlo izjednačenim rezultatom, bilo je 14:14. U drugom poluvremenu se tek kod rezultata 19:19 Hrvatska počela odvajati i ubrzo odlazi na vodstvo od 25:21 u zadnjih desetak minuta utakmice. Za Češku je to vodstvo Hrvatske ipak bilo preveliko i unatoč manjim prilikama koje su domaće igračice imale da stignu taj zaostatak, Hrvatska dolazi do pobjede od 26:24 i vrlo važna dva boda, a taj su ishod predvidjeli i neki stručnjaci za tipove.

Francuska prva u skupini s dvije pobjede

U drugoj utakmici ove skupine, Francuska je gostovala u Ukrajini i puno teže nego što je bilo očekivano došla do pobjede rezultatom 28:25. Ukrajina je tako pokazala da pobjeda protiv Hrvatske od neki dan nije bila slučajnost te da će biti tvrd orah u ovim kvalifikacijama za Hrvatsku i Češku. Nakon ova odigrana dva kola, baš kako su i predvidjele kladionice kao što je PSK, Francuska je prvoplasirana s dvije pobjede, Hrvatska i Ukrajina imaju po jednu pobjedu, dok Češka još uvijek nije upisala niti jedan bod u kvalifikacijama.

Što slijedi za rukometašice?

Nakon ova dva odigrana susreta kvalifikacija, one će se nastaviti u ožujku iduće godine kada će Hrvatska dočekati Francusku. Međutim, reprezentativke ćemo gledati puno prije toga, točnije već u prosincu kada kreće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Na njemu će Hrvatska biti u izuzetno povoljnoj skupini u kojoj neće biti drugih europskih ekipa. Tu skupinu čine Hrvatska, Brazil, Paragvaj i Japan. Vjerujemo kako naša reprezentacije iz skupine može izaći s prve pozicije i tada joj se otvaraju odlične mogućnosti te se nekakav veliki rezultat ne bi činio tako nemogućim.

Dan iznenađenja

U ostalim kvalifikacijskim susretima bilo je dosta iznenađujućih rezultata. Vrijedi tako istaknuti da je najveće iznenađenje bio poraz Srbije od Islanda na gostovanju. Također, Bjelorusija je uspjela izboriti neriješen rezultat na gostovanju kod Njemačke, dok je nadomak još jedne senzacije bio Portugal koji je do kraja same utakmice imao sve u svojim rukama protiv Španjolske te na kraju izgubio samo jednim golom razlike. Austrija je uspjela doći do boda protiv Rumunjske koja je isto tako bila favorit za pobjedu, iako je igrala na gostovanju, a Slovačka je namučila Mađarsku koja je ipak slavila s dva gola razlike. Rutinske pobjede upisale su reprezentacije Poljske, Nizozemske, Švedske i Danske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba