Za razliku od brojnih drugih

Hrvatska nogometna reprezentacija neće nositi traku s duginim bojama u Kataru

Objavljeno: 27.09.2022. Metropolitan

S obzirom na to da u Kataru, zemlji gdje se ove godine održava Svjetsko nogometno prvenstvo, osobe homoseksualne orijentacije, ali ni druge manjine, ne uživaju sva prava kao ljudi iz zapadnog svijeta, neke su reprezentacije donijele odluku da će od FIFA-e zatražiti da na prvenstvu njihovi kapetani nose traku u duginim bojama, piše Index.hr.

Među njima su Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska, a iako se nisu plasirale na prvenstvo, Švedska i Norveška su se također priključile inicijativi i praksu će realizirati na utakmicama Lige nacija. 

Index.hr je poslao upit HNS-u hoće li se i Hrvatska pridružiti inicijativi.

– Hrvatski nogometni savez poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava. Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje jedne kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom – odgovorili su za portal iz HNS-a. 

Prema jednoj studiji provedenoj 2019. godine, Katar je proglašen drugim najopasnijim odredištem na svijetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti. Izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater rekao je da je takva percepcija nepoštena.

– Katar je kao bilo koje društvo u svijetu. Svi su dobrodošli. Slušajte, ne odobravamo javne izljeve nježnosti, ali to se odnosi na sve. Katar je skromna zemlja. Samo tražimo da se to poštuje. Osim toga, svi su slobodni živjeti kako žele – rekao je za CNN. 

Svjetsko prvenstvo igrat će se od 20. studenog do 18. prosinca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba