LUKA MODRIĆ, LEGENDARNI KAPETAN VATRENIH, DANAS SLAVI 35. ROĐENDAN

Hajduk ga je odbio jer je bio “fizički preslab”, a danas je jedan od najnagrađivanijih nogometaša 21. stoljeća

Objavljeno: 09.09.2020. Ante Ferara

Na današnji dan 1985. godine u Zadru je rođen Luka Modrić, hrvatski nogometni reprezentativac i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije koji trenutno igra za španjolski nogometni klub Real Madrid.

Za sezonu 2017./18., proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji, najboljim igračem Europe po izboru UEFA-e, najboljim igračem svijeta u izboru FIFA-e The Best FIFA Men’s Player te najboljim igračem svijeta za 2018. godinu u izboru Ballon d’Or France Footballa. Prvi je Hrvat koji je osvojio navedena priznanja te je prvi i jedini nogometaš u povijesti koji je u istoj godini osvojio sve četiri spomenute nagrade.

Modrić je rekordnih sedam puta proglašen za najboljeg hrvatskog nogometaša, a u 2018. godini proglašen je i za najboljeg hrvatskog sportaša. Zbog svih nagrada i počasti koje je primio, osobito u 2018. godini i na početku 2019. godine, smatra se jednim od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, ali i jednim od najnagrađivanijih nogometaša 21. stoljeća.

Preselili u Zadar

Kapetan Modrić prve je godine života proveo u malom dalmatinskom zaselku Modrići, nedaleko od Obrovca, odakle je podrijetlom i njegova obitelj. Modrići su se 1991. godine našli na teritoriju na kojem su pripadnici srpske vojske provodili teror nad hrvatskim stanovništvom, pa je žrtvom srpske agresije 18. prosinca 1991. postao i Modrićev djed Luka, po kojem je i dobio ime, a koji je kao civil ubijen od četničke paravojske.

Nakon smrti djeda, Modrićeva obitelj preselila se u Zadar gdje su kao prognanici dobili smještaj u hotelu Iž. Njegov otac Stipe dobio je tada posao u hrvatskoj vojsci, a kako je hotel Iž bio smješten blizu stadiona NK Zadra, Luku je upisao u nogometnu školu. Unatoč teškim vremenima, Modrićev otac uspijevao je izdvajati dio novca iz svoje plaće kako bi sinu omogućio treniranje nogometa u najboljim mogućim uvjetima.

Kad je imao 14 godina, Modrić se zajedno s Marijem Grgurovićem zaputio na probu u splitski Hajduk, no tamošnja ih je trenerska struka ocijenila kao fizički slabe. S Hajdukom su kasnije sudjelovali na nekoliko nogometnih turnira u Italiji i unatoč tome što su bili među zapaženijim igračima u Hajduku, smatrali su kako dječaci nemaju budućnosti u nogometu, prvenstveno zbog nedostataka tjelesnih predispozicija.

Preporuka Mamiću

Nakon što je završio osnovnu školu, Modrića je šef omladinskog pogona NK Zadar Tomislav Bašić preporučio Zdravku Mamiću, tadašnjem članu Dinamovog izvršnog odbora. Mamić je bez ikakvih prethodnih saznanja o igračevim sposobnostima prihvatio preporuku te je Modrić, nakon osam godina provedenih u nogometnoj školi NK Zadar, 2000. godine potpisao stipendijski ugovor s GNK Dinamo.

Nakon što je Dinamo platio 48.000 kuna kompenzacije Zadru, Modrić se preselio u Zagreb, no bez roditelja, koji su ostali živjeti u Zadru. Klub ga je smjestio u stan na maksimirskom kvartu Ravnice, zajedno s njegovim budućim suigračima u juniorima NK Dinama, bosanskim Hrvatima Ivicom Džidićem i Davorom Landekom. Tako je počeo njegov nogometni uspon.

U posljednjem intervjuu za francuski AFP, koji je dao prije nekoliko dana, rekao je kako bi bilo fantastično završiti karijeru Realu, ali odluka nije na njemu, nego na klubu. U osvrtu na svoju budućnost u hrvatskoj reprezentaciji, najavio je da će igrati na Euru, ali za Svjetsko prvenstvo u Kataru još nije siguran.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba