Za NK Rudar iz Dubrave Zabočke igrala dvojica Japanaca

GEMIŠT, PIVO, NOGOMET: “Tokio je preužurban. U Zagorju se stvarno može uživati!“

Objavljeno: 16.05.2020. Metropolitan

Uvijek duhoviti Robert Knjaz, poznato televizijsko lice, snimajući za Planet Sport sportsko – zabavni serijal “Domaće nešpricano“, koji prati nogometne klubove u nižim hrvatskim ligama, u najnovijoj se epizodi zaustavio u – Dubravi Zabočkoj.

Točnije, Knjaz je posjetio Nogometni klub Rudar, gdje su prošle jeseni, vjerovali ili ne, igrala dvojica Japanaca.

Kako nam je otkrio predsjednik kluba Mario Videk, u Rudaru su u dva navrata igrala po dvojica Japanaca, a ideja se rodila zahvaljujući Videkovom prijateljstvu s jednim Crnogorcem, koji Japance dovodi u Europu.

FOTO: screenshot / Planet Sport

Dobio krpelja

– Naši su Japanci imali turističku vizu i ovdje su mogli boraviti tri mjeseca. Ne plaćamo ih ništa, trebamo im samo osigurati smještaj i hranu, a koliko sam shvatio, njima je ovo prilika da upoznaju Europu, okušaju se u europskom nogometu, a šalju ih roditelji, kako bi se osamostalili. Dakle, oni imaju novac, dosta su ovdje trošili, biciklom su obišli gotovo sve zagorske dvorce i druge znamenitosti te mogu reći da su se zaista dobro snašli u jednoj za njih potpuno stranoj zemlji – rekao nam je Videk, koji bi svoje japanske nogometaše opisao ovako – mogu puno pojesti, vole i popiti, dobri su nogometaši, vole se zabavljati i jako su se dobro uklopili u društvo. Gdje god bi se pojavili, kaže, privlačili su pažnju i izazivali simpatije jer su iznimno topli i srdačni.

“Nogomet“, “sretno“, “pivo“ i “gemišt“ hrvatske su riječi koje su dvojica Japanaca iz Knjazove emisije odmah usvojila, a naučili su kartati i Belu, čemu ih je podučila njihova susjeda Snježana Šalković. Ona je Knjazu otkrila da je nogometaše odvela u berbu grožđa, kao i u šetnju šumom, gdje je jedan od njih zaradio i krpelja, a kod nje su prvi puta kušali i kestene.

FOTO: screenshot / Planet Sport

– Oni su zapravo oduševljeni svom našom hranom jer kod kuće uglavnom jedu nezačinjenu hranu – otkrila je Snježana.

Široko i prostrano

Za ljude u Japanu mladi nogometaši kažu da su jako zauzeti.

FOTO: screenshot / Planet Sport

– Tokio je prepun ljudi. Svi su zauzeti poslom. Ima svega, pa je preužurban. Zagorje je zato široko i prostrano, ljudi tu stvarno mogu uživati. To me oduševljava – rekao je Yotaro Hagiwara, a s njime se slaže i njegov prijatelj.

– Za razliku od Japana, u Hrvatskoj se lako može družiti sa susjedima i obitelji. To mi je posve novo otkriće – kaže Atsuki Hatanaka.

FOTO: screenshot / Planet Sport

Njihove riječi potvrđuje i predsjednik kluba.

– Sva četvorica nogometaša koji su bili ovdje kod nas, željeli bi živjeti u Hrvatskoj. Ostali su u kontaktu s našim dečkima, jedan od njih je čak poslije došao ovamo na svadbu jednom prijatelju. Sve u svemu, bilo je ovo jedno lijepo iskustvo i za nas i za njih, tako da nije isključena mogućnost da u našim redovima ponovno zaigraju Japanci – najavljuje Videk. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba