BBB se prisjetili povratka imena Dinamo

Dječak koji je posramio Tuđmana dobio mural u Zagrebu

Objavljeno: 18.02.2021. Ante Ferara

Dinamovi navijači su na Valentinovo pokraj Arene napravili novi mural posvećen povratku imena svom nogometnom klubu. Naime, 14. veljače 2000. godine BBB su uspjeli da nakon gotovo devet godina klubu bude vraćeno ime Dinamo, ono koje je nosio do 1991. godine.

Nakon dolaska HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast Dinamo je ocijenjen komunističkim. Klub je prvo dobio ime HAŠK-Građanski, a dvije godine kasnije Croatia. BBB su se od prvog dana tome protivili te se sukobljavali s vladajućima.

Scena koja je nacrtana na murala nastala je nakon što je 27. ožujka 1994. godine Croatia na Maksimiru pobijedila Hajduk rezultatom 4:0. U plavom salonu dječaka Matiju je susreo predsjednik Franjo Tuđman te ga upitao za koga navija. Matija mu je odgovorio da navija za Dinamo, a uz smijeh prisutnih Tuđman ga je podigao u naručje te mu kazao kako će mu nešto pojasniti.

–  Čuj, jesi iz Zagreba? Dinamo ti ima u srpskom Pančevu i albanskoj Tirani i svuda. A sad budi za Croatiju. Ona ti je nastavak i HAŠK-a i Građanskog i tog Dinama – rekao je Tuđman te spustio dječaka. Tuđman je preminuo 10. prosinca 1999. godine, a nekoliko mjeseci kasnije Croatia je postala ono što je oduvijek bila, Dinamo.

Na muralu se nalazi i dio posvećen navijaču koji je na Valentinovo 2000. godine, u pokušaju da probije policijski kordon ispod maksimirskog zapada, gurnuo Dinamov dres u prvi plan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba