NISTE SIGURNI KOJI FAKS UPISATI? Možda je ovo pravi izbor za vas, a ovdje možete saznati sve o njemu:

Fakultet organizacije i informatike možete upisati u Varaždinu, ali i u Sisku, Križevcima i Zaboku

Objavljeno: 29.05.2021. Metropolitan

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u skladu sa suvremenim trendovima kontinuirano radi na unaprjeđenju svih svojih preddiplomskih i diplomskih studijskih programa. Prateći trendove, ali i suvremeno tržište rada, razvoj i unaprjeđenje FOI-jevih studijskih programa išlo je u smjeru novih modula i izbornosti. Još prošle akademske godine na informatičkom studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi napravljen je iskorak u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, i time je FOI ušao u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, a sve u skladu s potrebama IT tržišta i tvrtkama koje su kontinuirano njihovi partneri u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa.

Osuvremenjeni program

Ove akademske godine Fakultet organizacije i informatike uspješno inovira stručni preddiplomski studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP), u kojem je naglasak na interdisciplinarnom pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje, a izvodi se u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku. Stručni studij razvijaju u dva smjera – (1) Razvoj aplikacija i (2) Informatička podrška poslovanju, kako bi studentima omogućili razvoj u željenom području.

Osuvremenjeni PITUP temelji se na pojačanoj jezgri informatičkih predmeta koji se provlače kroz svih šest semestara studija. Nakon prve zajedničke godine u drugoj godini slijedi usmjeravanje prema području razvoja aplikacija ili informatičkoj podršci poslovanju. Svaki smjer sastoji se od šest ključnih predmeta koji su raspoređeni od 3. do 6. semestra. Osuvremenjeni PITUP donosi znatno povećanje broja izbornih predmeta. U 3. i 4. semestru studenti/ce imaju na raspolaganju veći broj novih izbornih predmeta koji su orijentirani vještinama i koji su zajednički za oba smjera. U 5. i 6. semestru svaki smjer nudi svoj skup izbornih predmeta koji omogućavaju daljnju specijalizaciju i razvoj vještina unutar područja koje pokriva odabrani smjer.   

Planovi i izazovi

– Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike. U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja poput work based learninga (učenja temeljenog na radu) i kontinuirani razvoj programa u suradnji s poslodavcima čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri. FOI je već godinama međunarodno prepoznata visokoobrazovna institucija, koja se oduvijek isticala po interdisciplinarnosti, što znači da na jedinstven način u svojim studijskim programima povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja. Cilj je da FOI-jevi studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima i potrebama u poslovanju. Cilj nam je studente naučiti kritički misliti i rješavati probleme, kao i prenijeti stručno znanje iz prakse uključivanjem poslodavaca u nastavu. Gradimo odnos s našim alumni studentima i pratimo ih na tržištu rada, a podaci nam govore da naš ekonomski studijski program Ekonomika poduzetništva vrlo uspješno priprema mlade studente za rad u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a pokazao se i kao odličan preduvjet za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Studenti po završetku studijskog programa Informacijski i poslovni sustavi, ali i na završnim godinama studija pronalaze posao u IT branši, a najčešće su to poslovi koji su iznadprosječno plaćeni te dugoročno garantiraju napredovanje, razvoj novih znanja i vještina. Podaci nam govore da svaki drugi student ostaje raditi u poduzeću u kojem je odradio stručnu praksu. Interdisciplinarnost njegujemo i na našem stručnom preddiplomskom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju koji osim u Varaždinu izvodimo i u Zaboku, Sisku i Križevcima, nakon kojeg studenti vrlo brzo bilježe napredak u svojoj karijeri, uz uspješno balansiranje akademskih i poslovnih obaveza tijekom studija – ističu na FOI-ju.

Praksa, inovativnost i učenje

FOI je bio jedan od prvih Fakulteta u Hrvatskoj koji je uveo stručnu praksu kao obveznu na diplomskoj razini studija te na preddiplomskom trogodišnjem stručnom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju.

– Sada idemo korak dalje – uveli smo obveznu praksu u formi «job shadowinga» i na preddiplomski sveučilišni studij, što našim studentima daje još veći obim praktičnog znanja i direktniji uvid u stvarne poslovne procese. Od prve godine studija, u suradnji s našim partnerskim poduzećima gradimo kadar koji svojim znanjima i vještinama odgovara na sve poticaje i inicijative tržišta rada. Naši studenti tijekom studija uče kritički misliti, odlučivati i rješavati probleme – poručila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i dodaje:

– Najveća kompetitivna prednost svih FOI-jevih studenata prepoznata od strane poslodavaca je kombinacija informatičkih znanja s poslovanjem i organizacijom. S poslodavcima organiziramo i zajedničke akademije na kojima studenti mogu steći 2-3 ECTS boda. Primjerice, naši studenti su polaznici programa u sklopu SPECK akademije, koji obuhvaća HTML, CSS, JavaScript i React svijet, tijekom kojeg studenti imaju priliku raditi na razvoju web aplikacije uz pomoć iskusnog mentora-developera iz Specka, te na taj način teorijsko znanje prenijeti u praktično okruženje. S druge strane s agencijom za digitalni marketing Arbonom provodimo Akademiju digitalnog marketinga za koju kao i za druge aktivnosti, studenti iskazuju veliki interes – zaključuje dekanica.

Tomislav Tenodi, osnivač i direktor tvrtke SPECK iz Križevaca izuzetno je zadovoljan suradnjom s Fakultetom i smatra kako je aktivna suradnja tri godine s FOI-jem dovela do realizacije nekoliko novih projekata. Suradnja je popraćena međusobnim prijedlozima i proaktivnošću kada su u pitanju dodatne aktivnosti koje kurikulume studenata mogu obogatiti praktičnim radom.

– Uz Speck Akademiju imamo priliku i aktivno sudjelovati u mentoriranju studenata tijekom pisanja završih i diplomskih radova te mentoriramo studente s preddiplomskog studija PITUP na stručnoj praksi – naglasio je Tenodi.

Bivše studentice

– S obzirom na to da sam studirala uz rad, PITUP je, kao stručni studij, bio logičan izbor jer je cilj bio steći praktična znanja koja bi se u vrlo kratkom roku mogla primjenjivati. Uz dobru organizaciju poslovnog i privatnog našlo se prostora i za tjedne odlaske na FOI, najčešće zbog seminara i praktičnih vježbi na kojima se nastoje simulirati „pravi“ poslovni slučajevi. Nakon završetka radnog dana bilo je pravo osvježenje slušati zanimljiva predavanja koja su nekad dodatno pojasnila već naučeno, a nova znanja su imala praktičnu primjenu pa je i učenje bilo pravo zadovoljstvo. Nakon završenog studija bez iskustva nije lako u kratkom roku naći zaposlenje, stoga treba naglasiti važnost stručne prakse koja je često prvi korak u pravom smjeru. PITUP je s pravom kombinacijom informatičkih i poslovnih kolegija idealan studij za one koji žele steći praktična znanja za konkretnu primjenu informacijske tehnologije u poslovanju te je bio ključan za moju promjenu radnog mjesta već krajem preddiplomskog studija. Trenutno radim na radnom mjestu IT poslovnog analitičara na kojem su stečena praktična znanja više nego dobrodošla. Iako je radno iskustvo vrlo važno, upravo PITUP daje ona temeljna znanja na kojima se dalje, uz cjeloživotno učenje, može graditi – kazala je bivša studentica FOI-a Lidija Zorić, a slično razmišlja i njena kolegica, također bivša studentica, Bernarda Gudelj:

– Niti malo mi nije žao što sam odabrala smjer PITUP. Sada nakon više od pet godina radnog iskustva u struci mogu reći da PITUP osobu efikasno osposobljava za rad u kratko vrijeme. Količina predavanja, prezentacija i laboratorijskih vježbi osobi daje ravnomjernu količinu tehničkog znanja, ali i mekih vještina koje su potrebne za one koji se odluče na rad koji uključuje komunikaciju s korisnicima. PITUP je izvrstan odabir za nekoga koga zanimaju poslovni procesi, način informatizacije istih i unaprjeđenje poslovanja klijenata. Posao sam našla još prije završetka studija, a sada sam zaposlena u firmi KING ICT na poziciji SAP konzultanta – zaključuje Gudelj.

Najnovije po kategorijama

“Dan ili dva izbjegavajte lokaciju gdje se nalazi gnijezdo, dok ptić ne odleti. U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nemojte se približavati lokaciji, već je prijavite”

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter