KONAČNO SMO DOČEKALI I TAJ DAN - TIM JE SPREMAN, A RESURSI I ZNANJE SU TU!

Žene od sada mogu prekinuti trudnoću na zagrebačkom Svetom Duhu

Objavljeno: 03.11.2022. Metropolitan

Nakon što u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, zbog priziva savjesti svih liječnika i sestara na Klinici za ginekologiju, godinama nije bila dostupna usluga prekida trudnoće na zahtjev, to je od listopada konačno moguće, piše Telegram.

Danas je to potvrdila i ravnateljica bolnice Ana Maria Šimundić podsjetivši da je njihova ustanova do 2015. godine pružala uslugu prekida trudnoće do 10. tjedna na zahtjev. Od tada je to prestala činiti.

– Naša uprava je preuzimanjem mandata u siječnju ove godine prepoznala to kao problem. Bili smo posvećeni tome da ženama osiguramo to pravo. Uzimajući u obzir i pravo liječnika na priziv savjesti, to je tražilo određene organizacijske promjene koje nisu bile lake. Jer za to treba tim liječnika, anesteziologa i sestara. Za to nam je trebalo neko vrijeme i unazad mjesec dana sve žene koje to trebaju mogu ostvariti uslugu prekida trudnoće na zahtjev – rekla je Šimundić i dodala kako se radi o jednom liječničkom timu.

– Naša bolnica konačno pruža tu uslugu. Imamo tim, resurse i znanje i svaka žena koja to treba može doći u našu bolnicu – poručila je ravnateljica.

Na Twitteru se oglasila i platforma Možemo:

– U zagrebačkoj gradskoj bolnici Sveti Duh se od listopada obavljaju pobačaji na zahtjev do 10. tjedna trudnoće, nakon što pobačaj na zahtjev nije bio dostupan od 2015. Nova uprava je oformila tim liječnika i medicinskih sestara i ženama osigurala njihovo zakonom garantirano pravo”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba