Donose cvijeće i svijeće

Zagrepčani uoči Svih svetih posjećuju i grobove svojih kućnih ljubimaca u Spomengaju

Objavljeno: 30.10.2021. Metropolitan

Ovih dana Zagrepčani posjećuju grobove pokojnih članova obitelji, no prisjećaju se i kućnih ljubimaca koji više nisu s njima.

Sva su grobna mjesta u Spomengaju, na groblju za kućne ljubimce Grada Zagreba, uređena. Na nekima je ostavljeno cvijeće, a na nekima gori svijeća.

– Građani su sami neke tradicionalne običaje preslikali i na odnos prema kućnim ljubimcima. Uoči Svih svetih te na sam blagdan, već treću godinu zaredom posjećuju grobove svojih kućnih ljubimaca u Spomengaju. Svaki nas puta iznova gane susret s njima i ljubav s kojom govore o kućnim ljubimcima koji su im obilježili život – rekla je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

Za ukop tijela ljubimaca odlučuje se manji broj ljudi, a većina bira kremaciju tijela kućnog ljubimca.

– Ove smo godine u Spomengaj zaprimili čak 550 uginulih životinja. Ukopano je 28 tijela ljubimaca, a za ostale su naručene kremacije. Interes građana za naše usluge iz godine u godinu raste. Zahvaljujući tome, na kraju ove godine imat ćemo više kremacija i ukopa životinja nego u prethodne dvije godine zajedno. Nadamo se da će svi građani u budućnosti željeti dostojanstven oproštaj od svojeg kućnog ljubimca te gajenje sjećanja na tu životinju kakvo ona zaslužuje – rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Jasenka Haleuš otkrila je da usluge Spomengaja najviše naručuju Zagrepčani, no da je sve veći broj stanovnika Dalmacije koji traže prijevoz tijela ljubimca u Spomengaj i njegovu kremaciju.

Pojasnila je da izbor urni ovisi o ukusu građana. Neki odabiru plišanog medvjedića s urnom, neki keremičke urne domaćih proizvođača, neki metalne… Od prošlogodišnjeg potresa koji je pogodio Zagreb, mnogi iz straha od novog podrhtavanja tla izabiru čvršće urne, iako je pepeo dodatno osiguran – smješten je u posebnu vrećicu unutar urne.

Neki ljudi odabiru i nakit u koji stavljaju dio pepela voljenog ljubimca, a supružnici vole odabrati privjeske u obliku dviju polovina razlomljenog srca u koje se stavlja malo pepela.

Budući da se mnogi građani čiji su ljubimci bolesni ili stari, raspituju o uslugama Spomengaja, na Facebook stranici Spomengaja objavljen je video koji prikazuje postupak kremacije životinje.

U ponedjeljak, 1. studenoga, Spomengaj je za građane otvoren od 9 do 15 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter