A JE TO NA UGLU HORVAĆANSKE I ULICE HRVATSKOG SOKOLA

Zagrepčane nasmijala novoobojana biciklistička staza: “Snađi se, druže, u toj gomili staza i smjerova”

Objavljeno: 11.01.2021. Ante Ferara

Na Facebook stranici “Mapiranje Trešnjevke” objavljene su fotografije novoobojene biciklističke staze na uglu Horvaćanske i Ulice Hrvatskog sokola nakon obnove pločnika. Način na koji je staza obojena je istovremeno nasmijao i šokirao Zagrepčane. Smatraju kako su to radili majstori iz crtića “A je to” i da je nepotrebno potrošeno previše boje. Uz to se pitaju gdje bi u svemu tome trebali prolaziti pješaci i kako će iscrtana staza izazvati svađe između biciklista i pješaka.

– Snađi se, druže, u toj gomili staza i smjerova! – napisali su na stranici Mapiranje Trešnjevke. Kažu nam kako je tamo i prije bila biciklistička staza, ali ne ovakva. Dodaju da je staza napravljena prije Božića te da je signalizacija zbunjujuća.

Na stranici Sindikat biciklista napisali su kako Zagrebački “ured za crvenu boju” nastavlja s praksom besmislenog bojanja nogostupa, oduzimanja prostora pješacima i stvaranja podloge za još konflikata pješaka i biciklista.

– Novoobojena staza na Horvaćanskoj cesti nije novost, već rezultat kontinuiranog rada Grada Zagreba za uspostavom što većeg broja kilometara biciklističke infrastrukture. Kvaliteta te infrastrukture do sada nije bila prioritet, kao ni u ovom slučaju – kazali su nam u Sindikatu biciklista. Dodaju kako je za kvalitetno rješenje potrebno napraviti analizu, ali da je prema dosadašnjim iskustvima, teško vjerovati da se tako radi.

– Možemo samo reći da je ovakvo rješenje nepropisno iz niza razloga kao i sve ostale staze u Gradu Zagrebu – kažu u Sindikatu biciklista. Vjeruju da je najbolje rješenje upravo ono najjednostavnije koje se moglo primijeniti.

-Za kvalitetnije rješenje se mogao primjerice smanjiti radijus skretanja za motorna vozila, a na dobivenoj površini obilježiti biciklistička staza. Za to je potrebna želja za kvalitetnom biciklističkom infrastrukturom, koja trenutno u Gradu Zagrebu ne postoji – smatraju u Sindikatu biciklista.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter