Radnici ‘Čistoće’ prosvjeduju već treći dan, obratio im se gradonačelnik

TOMAŠEVIĆ PORUČIO: Štrajk ćemo prijaviti

Objavljeno: 25.01.2023. Metropolitan

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće traje već treći dan. Kažu da su se problemi gomilali već duže vrijeme, a kap koja je prelila čašu bili su otkazi trojici radnika koji su bacali više vrsta otpada u isti kamion. Iako su otkazi u međuvremenu povučeni, radnici i dalje ne odustaju od štrajka jer žele da se prihvate zahtjevi za povećanjem koeficijenata plaća te do tada odbijaju raditi. 

Zbog cijele je situacije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sazvao i konferenciju na kojoj je rekao da sadašnja gradska vlast poštuje kolektivni ugovor za razliku od prethodne.

‘Poštujemo ugovor’ 

– Prošla vlast nije poštivala kolektivni ugovor i nije bila tužena. Mi poštujemo kolektivni ugovor, a i mimo njega smo išli na to da se povećaju materijalna prava unatoč inflaciji. Iako je ugovor na snazi i poštujemo ga mi smo svojevoljno pokrenuli pregovore sa sindikatima još u rujnu prošle godine. Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim plaćama. Mi smo smatrali da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće – rekao je gradonačelnik, piše 24sata.  

Dodao je i da je plaća radnicima koji su trenutno u štrajku, povećana za 13 posto te da je to bila jednostrana odluka uprave Holdinga, a uz to, rekao je i da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna povećana i božićnica svima. 

– Za razliku od prošle vlasti koje je stotine radnika zapošljavala u Holdingu kroz tzv. agencijski rad, ti radnici nisu imali nikakvih prava, na njih se kolektivni ugovor nije odnosio, mi smo taj agencijski rad ukinuli. Znači, svim radnicima, koji nisu imali nikakva prava, dali smo ugovor o radu i sad uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo osjetljivi prema radničkim pravima. I sad sindikati kažu da se radi o višegodišnjem zanemarivanju – ogorčen je Tomašević koji je dodao da je u trenutku preuzimanja Holdinga, on bio gotovo u bankrotu te da radnici ne bi mogli primiti plaće da nije bilo Grada. 

Nastavio je potom o štrajku:

Prijava sudu 

– Sindikati tvrde da to nije štrajk, a što je onda? Ne mogu reći da je štrajk, jer bi to bilo nezakonito. Zakon točno regulira kako se može ići u štrajk, u kojim situacijama. Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji traje i traje i koji ide u nedogled. Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući Čistoću. Koja je poanta zakonske regulative o štrajku? Vi morate upozoriti poslodavca, da se napravi što manja financijska šteta i što manje posljedica za građane. Mogu li policajci sutra ići u nezakoniti štrajk i reći – mi nećemo raditi? Policajci, koji imaju slične plaće. Medicinske sestre? To da sindikati tvrde da to s njima nema veze, a istovremeno s nama pregovaraju u uvjetima – to ne može biti situacija – dodao je Tomašević te najavio da će Uprava danas prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk. 

Također, poručio je radnicima da odmah krenu s odvozom otpada te da je Uprava spremna prihvatiti 5 od 11 zahtjeva, a pregovarati o ostalima. 

Na pitanje dokad će trajati štrajk i hoće li sankcionirati radnike Čistoće, Tomašević je rekao da se nada da do toga neće doći.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba