Aktivisti Greenpeacea u sklopu kampanje #ZazeleniGrad na zagrebačkom Hipodromu podigli 27-metarski balon

“Šest od osmero kandidata za budućeg gradonačelnika odgovorilo je pozitivno na naše zahtjeve za zeleniji Zagreb. Tko god bude na čelu grada, podsjećat ćemo ga na dana obećanja”

Objavljeno: 11.05.2021. Metropolitan

Aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad na zagrebačkom Hipodromu podigli 27-metarski balon, koji prikazuje planet Zemlju s porukom “Zeleni grad za zeleni planet”. Time žele naglasiti važnost zelenila u gradovima u borbi protiv klimatskih promjena. Ovom prilikom predstavljeni su i odgovori kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika na Greenpeaceov apel za zeleniji Zagreb.

Porast od 4,5 °C

– Prema podacima Ujedinjenih naroda danas 55 posto svjetskog stanovništva živi u gradovima, a prema projekcijama taj udio će porasti na čak 68 posto do 2050. godine. Zadržavanje sadašnjih i stvaranje novih zelenih površina nameću se kao imperativ jer doprinose prilagodbi na klimatske promjene kao i njihovom ublažavanju, povećavaju bioraznolikost, poboljšavaju kvalitetu zraka, smanjuju razinu buke i općenito unapređuju kvalitetu života u gradu. Posebno je to došlo do izražaja u aktualnom vremenu pandemije kada su zatvorena brojna uobičajena mjesta okupljanja – rekao je voditelj kampanje #ZazeleniGrad u hrvatskom Greenpeaceu, Ivan Gregov.

Dodaje da, ne dođe li do globalnog preokreta u ublažavanju klimatskih promjena, do kraja 21. stojeća Zagreb i ovaj dio Europe može očekivati porast temperature čak do 4,5 °C. Istaknuto je da Europska agencija za okoliš Hrvatsku svrstava među zemlje najpogođenije klimatskim promjenama u Europi u odnosu na BDP, uz financijske štete posljednjih godina u približnom iznosu od 300 milijuna eura godišnje. Istraživanje zagrebačkog PMF-a pokazuje pak da veći stupanj izgrađenosti i urbanizacije donosi i više temperature pa tako primjerice, po mjerenjima DHMZ-a, postaja Grič koja je u centru Zagreba, očitava više temperaturne vrijednosti od postaje Maksimir.

Filipović i Pavičić Vukičević

Greenpeace je u Apelu za zeleniji Zagreb zatražio zaštitu postojećih zelenih površina, uvođenje novog zelenila te da u taj proces u što većoj mjeri budu uključeni i građani. Anketni upitnik poslan je kandidatima za mjesto gradonačelnika koji su prema posljednjim anketama prelazili 2 posto podrške građana. Većina onih koji su se odazvali, odgovorili su da se slažu sa svim zahtjevima. Od svih osmero kandidata samo se Filipović (HDZ) i Pavičić Vukičević (BM365) nisu izjasnili o svojim stavovima. Sadržaj i rezultati ankete mogu se vidjeti ovdje.

– Šest od osam kandidata odgovorilo je na naš apel i to pozitivno. Pratit ćemo rad buduće gradske uprave i, tko god bude na čelu grada, podsjećat ćemo ga na dana obećanja. Zelenilo i zelena infrastruktura u Zagrebu iznimno su važne teme kojima se svi zajedno moramo baviti već danas i razmišljati dugoročno, jer sasvim je jasno da su klimatske promjene realnost hrvatskih gradova i njihove posljedice već osjećamo – dodao je Gregov.

Najnovije po kategorijama

“Dan ili dva izbjegavajte lokaciju gdje se nalazi gnijezdo, dok ptić ne odleti. U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nemojte se približavati lokaciji, već je prijavite”

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter