Iz Hrvatske gorske službe spašavanja upozoravaju građane na krajnji oprez. Napominju da je posljednjih dana na vrhu Medvednice povećan broj nesreća

Na sljemensko skijalište ušli BMW-om i tamo zaglibili u snijegu, spasio ih HGSS

Objavljeno: 24.01.2021. Ante Ferara

Zagrebački HGSS apelira na krajnji oprez pri posjetu Medvednici u zimskim uvjetima. Napominju kako su tijekom proteklih desetak dana imali i previše posla. Kažu kako je novonapadali snijeg u planine izmamio velik broj izletnika te da mnogi od njih spadaju u one koji inače ne odlaze u prirodu i nisu svjesni opasnosti koje zima donosi u planinu.

– Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom – upozoravaju.

Kažu kako su samo u nedjelju 17.1. na Sljemenu imali pet akcija spašavanja. I to sve u periodu od tri sata – između 12 i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. U četvrtak 21.1. imali su šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11.30 do 15.30 sati.

– Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici s čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi – ogorčeni su u HGSS-u.

Naglašavaju da su već gotovo mjesec dana njihovi spašavatelji angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su im kapaciteti podijeljeni na više strana.

– Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno – zaključuju u HGSS-u.

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

DIRLJIVE RIJEČI: OD IZNENADA PREMINULOG VELIKANA HRVATSKOG RUKOMETA ZLATKA SARAČEVIĆA OPRAŠTAJU SE BROJNE KOLEGE SPORTAŠI, NOVINAR, KLUBOVI, NAVIJAČI…

“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter