POVEĆANA JE KONCETRACIJA ČESTICA PM10

Od Travnog do Laništa zrak je vrlo nezdrav: Ako baš ne morate ne izlazite van

Objavljeno: 23.11.2020. Ante Ferara

“Noćas i danas ništa bolja kvaliteta zraka, od Travnog do Laništa, koje je noćas bilo u kategoriji “vrlo nezdravo” unatoč anticikloni i vedrini bez magle, koja utječe na zadržavanje čestica pri tlu.

Da podsjetimo, javno dostupni podaci za koncentracije opasnih po zdravlje čestica PM 2,5 u Zagrebu – ne postoje. Kao i obavještavanje javnosti, i odsustvo ikakvih strategija da se nešto krene rješavati po tom pitanju. Gradske vlasti ne brinu o zdravlju građana, i izgleda nisu, ili ne žele biti svjesni da zagađeni zrak pogoduje obolijevanju i od zaraznih bolesti, pored ostalog, što je i znanstveno dokazano”, upozorili su na stranici Za bolji Novi Zagreb.

Mjerna postaja Zagreb-3 od nedjelje poslijepodne pokazuje da je zrak u Novom Zagrebu loš. Koncentracija čestica PM10 je u ponedjeljak oko 9 sati iznosila 80,66 µg/m3.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. Njihova prosječna granična vrijednost tijekom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvaliteta zraka lošija te da s vremenom može početi utjecati na zdravlje.

Simptomi koje može izazvati povećana koncentracija PM10 su otežano disanje, nadraženost očiju, nosa i grla, osjećaj stezanja u prsima, poremećaji u ritmu rada srca, pogoršanje dišnih bolesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter