Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavio 103 godine vrhunskog obrazovanja

“Iz ove zgrade izlaze budući premijeri i ministri, guverneri, poduzetnici – njihove kompetencije prepoznate su svugdje u svijetu”

Objavljeno: 01.12.2023. Metropolitan

Današnjom svečanošću obilježena je 103. godišnjica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedne od vodećih obrazovnih institucija u području ekonomije u ovom dijelu Europe.

Vizija i misija

Dugogodišnja tradicija, iskustvo, ugledni znanstvenici, ali i neprestano inoviranje nastavnog i istraživačkog procesa svrstavaju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u vodeću i najstariju visokoškolsku i obrazovnu instituciju u području ekonomije u ovom dijelu Europe, a međunarodne akreditacije AACSB i EQUIS svrstavaju ga među 1 posto vodećih, elitnih visokoškolskih institucija visokog obrazovanja u području ekonomije i poslovne ekonomije u svijetu!

U okviru programa, dekanica Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Sanja Sever Mališ nazočnima se obratila inspirativnim i poticajnim riječima.

– Danas stojimo zajedno, okupljeni u ponosu na 103. rođendanu našeg Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu- mjesta gdje se rađaju lideri, oblikuju vizije, i gdje se kuje uspjeh. Vizija i misija naših prednika bila je stvoriti instituciju koja će u budućnosti biti institut znanja i izvrsnosti, centar visokog obrazovanja u području ekonomskih znanosti. Danas s ponosom možemo reći da naš fakultet nije samo institucija, on je simbol predanosti obrazovanju, vizionarstva i trajne strasti za postizanjem izvrsnosti. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odavno je prešao nacionalne granice. U području ekonomije i poslovne ekonomije mi stvaramo najbolje stručnjake i znanstvenike, i to Europa već dobro zna. Ponosni smo što su znanja stečena upravo u ovoj zgradi doprinjela zavidnim međunarodnim karijerama u najuglednijim kompanijama diljem svijeta. Iz ove zgrade izlaze budući premijeri i ministri, guverneri, viceguverneri, poduzetnici, članovi vodećih pozicija u kompanijama. Njihove kompetencije prepoznate su svugdje u svijetu. Ponosni smo što uspijevamo osnažiti naše studente i pripremiti ih za sve poslovne izazove na najvišim razinama, njihovi rezultati govore za nas – kazala je dekanica Sever Mališ.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić čestitao je na ovoj velikoj obljetnici.

– Sve što je dekanica rekla, potpisujemo, to je ustanova kojom se trebamo ponositi za sve što postiže u globalnim okvirima, ostvariti ovakve međunarodne akreditacije vjerujte nije jednostavno. Time se trebamo ponositi kao Sveučilište i naravno, time se trebaju ponositi svi djelatnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – istaknuo je rektor Lakušić.

Nagrade i priznanja

Ministar financija, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, istaknuo je kako su tijekom proteklih godina na Ekonomskom fakultetu obrazovani stručnjaci koji značajno pridonose oblikovanju ne samo hrvatskog nego europskog i međunarodnog gospodarstva. Svojim znanjem i istraživanjima, donošenjem važnih odluka, oblikovali su ekonomsku budućnost republike Hrvatske.

Tijekom programa dodijeljene su važne nagrade i priznanja u spomen na iznimne znanstvenike te talentirane i uspješne studente Fakulteta. Posebno su istaknuti dobitnici nagrade “Mijo Mirković”, “Dr. Pero Jurković” te nagrada “Ljubomir Martić”.

Na današnju svečanost odazvali su se i brojni uvaženi gosti: izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Boris Cota, član Ekonomskog savjeta predsjednika RH, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, Ana Pavičić – Kaselj, univ.mag.oec., rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, Viceguverneri Hrvatske narodne banke, predstavnici veleposlanstava Kraljevine Švedske, Republike Portugal, Republike Slovačke, Republike Poljske i Republike Slovenije, dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, dekani Ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj i regiji, predstavnici najuspješnijih hrvatskih kompanija, državnih agencija i instituta, nastavnici, zaposlenici i studenti Fakulteta te professori emeritusi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba