Pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme se u 2 računa kao u 3 sata

Započelo je ljetno računanje vremena

Objavljeno: 31.03.2024. Metropolitan

Satovi u većini europskih zemalja pomaknuli su se za jedan sat unaprijed kako kontinent prelazi na ljetno računanje vremena.

2 se računa kao 3

Ljetno računanje vremena započelo je noćas u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, najavivši tako duže večeri i svjetlije dane. To znači da će sljedećih mjeseci dijelovi Europe biti na srednjoeuropskom ljetnom računanju vremena (CEST), prije nego što se 27. listopada ponovno vrate za jedan sat unazad na jesensko srednjoeuropsko vrijeme (CET), prenosi Hina.

Ujedinjeno Kraljevstvo, pak, prelazi sa srednjeg vremena po Greenwichu (GMT) na britansko ljetno računanje vremena (BST), dok istok kontinenta prelazi s istočnoeuropskog vremena (EET) na istočnoeuropsko ljetno računanje vremena (EEST).

Dva godišnja pomicanja sata, zadnje nedjelje u ožujku i listopadu, oduvijek su bila kontroverzna te su izazivala rasprave u mnogim zemljama još od 1970-ih kada su uvedena. Dok neki s jedne strane uživaju u dodanom dnevnom svjetlu, drugi pak tvrde da im primjerice te promjene mogu poremetiti raspored spavanja.

Nijemci se žale

U Njemačkoj nešto manje od trećine ljudi smatra da pomicanje sata na ljetno računanje vremena negativno utječe na njihovo zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje Forsa koje je naručio zdravstveni osiguravatelj DAK-Gesundheit pokazalo je da 30 posto Nijemaca osjeti posljedice pomicanja sata sa zimskog na ljetno računanje vremena. To je pet postotnih bodova više nego prethodne godine i najviše u posljednjih deset godina, navodi DAK. Europska komisija predložila je direktivu za ukidanje pomicanja sata u cijeloj Europskoj uniji 2018. godine, ali do sada nije bilo pomaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba