SJAJ BISERA ZAGORJA NE MOŽE ZAMUTITI NI KORONA: IAKO U OVOJ GODINI ZBOG PANDEMIJE COVID-A-19 BILJEŽE PAD POSJEĆENOSTI, I DOMAĆIM I STRANIM GOSTIMA TRAKOŠĆAN JE I DALJE NEZAOBILAZNA DESTINACIJA

TRAKOŠĆAN VAS MAMI: Uredit će se dio staze oko jezera i parkiralište, graditi uspinjača do dvorca, dizalo i rampe za osobe s invaliditetom te most preko jezera, iz kojeg će se očistiti mulj

Objavljeno: 02.11.2020. Ante Ferara

Dvor Trakošćan biser je Hrvatskog zagorja i jedan od prepoznatljivih turističkih simbola ovog kraja. Radi se o muzeju čiji je osnivač Republika Hrvatska, a njegovo ukupno kulturno dobro sastoji se od dvorca, dviju gospodarskih građevina podno dvorca, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, jezera i park šume. Sve se to prostire na površini od 87 hektara i rado je posjećen lokalitet, koji se okitio brojnim turističkim nagradama i priznanjima, pa ne čudi da je pravi mamac za posjetitelje, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Slika iz Trakošćana nalazi se u svim promotivnim materijalima Hrvatske turističke zajednice, ali i Hrvatske kao zemlje općenito, no pandemija koronavirusa imala je, dakako, utjecaj i na njihovo poslovanje.

FOTO: trakoscan.hr

Kako su se snašli u vrijeme korone, kako je prošla godina, s obzirom na to da se 2020. bliži kraju, što se i dalje nudi posjetiteljima te kakvi nas sve noviteti očekuju, razgovarali smo s ravnateljem Dvora Trakošćan, Adamom Pintarićem.

Izostanak školskih grupa

– Muzejska je djelatnost izravno i teško pogođena krizom uzrokovanom širenjem COVID-19 virusa, a to se, naravno, snažno odrazilo i na rad, odnosno posjećenost naše ustanove. Nakon odličnog početka 2020. godine, kada smo u prva dva mjeseca bilježili porast posjetitelja, rast je naglo zaustavljen nakon što je muzej nekoliko tjedana bio zatvoren za posjetitelje. Prema službenim podacima, što se broja prodanih ulaznica tiče, do kraja rujna ove godine muzej je posjetilo 28.239 posjetitelja. U usporedbi prvih devet mjeseci tekuće godine s istim razdobljem 2019., bilježimo minus od 58,3 posto. Ovakvi rezultati posljedica su i činjenice da su školske ekskurzije, koje čine gotovo 30 posto ukupnih posjetitelja, izostale u cijelosti. Unatoč navedenom padu, činjenica da su nas domaći gosti odmah nakon ponovnog otvaranja, a stranci tijekom ljetnih mjeseci, počeli opet posjećivati daje nam razloga za optimizam. Vjerujemo da će sljedeće godine doći do još snažnije normalizacije i stabilizacije poslovanja, posebno što se tiče grupnih posjeta te osobito školskih izleta i grupa jer je to kategorija koja je oduvijek imala velik udio u ukupnom broju naših posjetitelja. Dvor Trakošćan će i ubuduće zasigurno ostati jedan od muzeja s najvećom posjećenošću u državi – kazao nam je Pintarić.

Muzej se, dodaje, brzo prilagodio novonastaloj situaciji i “novom normalnom”. Radno vrijeme je skraćeno i prilagođeno aktualnoj situaciji (ljetno od 10 do 18 sati, zimsko od 9 do 17 sati), ali su i nadalje dostupni posjetiteljima apsolutno svaki dan u godini.

FOTO: Općina Bednja

– Posjet muzeju moguć je isključivo uz samostalno razgledavanje te korištenje audio-vodiča, budući da trenutačno ne nudimo uslugu stručnog vodstva. Također, poduzete su sve preventivne mjere u cilju zaštite posjetitelja i zaposlenika. Prilikom ulaska u muzej posjetitelji su dužni nositi masku, dezinficirati ruke te držati propisani razmak. Treba naglasiti da i u vrijeme kada je muzej bio zatvoren za posjetitelje muzejske aktivnosti nisu stale. Kako bi se u novim okolnostima doprlo do publike, povećane su aktivnosti na društvenim mrežama i digitalnim sadržajima, objavljivani su edukativni materijali vezani uz predmete, zbirke i postav muzeja te je povećan broj virtualnih obilazaka – otkriva nam Pintarić.

Kaže kako budući planovi ovise o epidemiološkoj, gospodarskoj te financijskoj situaciji, ali svakako se planira nastavak razvoja i unaprjeđenja njihove osnovne muzejske djelatnosti.

Prošireni program

– Sukladno mogućnostima, planiramo u trakošćanskim galerijama održavanje povremenih izložbi. Trenutačno se u katnoj galeriji Dvora Trakošćan može razgledati izložba Dijane Nazor Čorda pod nazivom “Otkrivanje slikarskih tajni – InfraRedArt”. Isto tako, namjeravamo ponovno pojačati naš prošireni program suradnje koji uključuje održavanje različitih promocija, predavanja, manifestacija, koncerata, vjenčanja i sl., budući da je velik dio tih događanja ove godine bio otkazan. Što se tiče nastavka očuvanja i obnove trakošćanskog kompleksa odnosno većih investicijskih projekata, uredit će se još jedan dio staze oko jezera za nesmetano kretanje osobama s teškoćama u kretanju parkom i perivojem. U planu je uređenje parkirališta, a kreće se i s projektom prilagodbe prostora Dvora Trakošćan za pristup i kretanje osobama s teškoćama u kretanju, što uključuje izgradnju uspinjače, dizala i rampi u dvorcu te dovršetak uređenja staza i izgradnju mosta preko jezera. Također, očekujemo početak izmuljivanja jezera već ove godine, a dovršetak do kraja sljedeće. Tim zahvatom osigurala bi se dvostruko veća količina vode u jezeru što bi iz temelja promijenilo mikrobiološko stanje i osiguralo bolju providnost te time značajno pojačalo atraktivnost jezera, kao i cijelog parka – otkriva planove Pintarić.

FOTO: trakoscan.hr

Sve nabrojano i dalje će, nesumnjivo, usprkos koroni, privlačiti posjetitelje, a pogotovo u šetnju park šumom oko nadaleko poznatog Trakošćanskog jezera. Cijena ulaznice za muzej inače iznosi 40 kuna po osobi za odrasle te 20 kuna po osobi za djecu školskog uzrasta (do 18 godina), dok djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz u dvorac. Pintarić nam otkriva kako se za sada ne planira promjena cijena ulaznica za muzej, a što se tiče ulaznica za park, zbog aktualne situacije s COVID-19 virusom, naplata ulaska u park ukinuta je s ciljem smanjivanja kontakata između muzejskih djelatnika i posjetitelja, odnosno potencijalnog širenja zaraze virusom.

– Ponovno uvođenje naplate ulaska u park trenutno nije u planu, budući da situacija oko epidemije još nije gotova. Procjenjujemo da je posjet parku na razini prošlogodišnjih rezultata – zaključuje Pintarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter