Spriječite patnju i smrt životinja: svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

SKLONIŠTA U HRVATSKOJ SU PUNA: U sedam godina jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a jedna mačka i njezino potomstvo čak 420.000 mačića

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Prizori štenaca ostavljenih u kutijama pokraj skloništa, ranjenih, bolesnih i pothranjenih životinja, mačića bez očiju i slične strahote čine svakodnevicu udruga Mreže za zaštitu životinja i njihovih volontera.

Zbrinjavanjem odbačenih štenaca i mačića, oni rješavaju problem koji su stvorili neodgovorni pojedinci koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a njihovo potomstvo ostavljaju na milost i nemilost hladnoće, vrućine, gladi, žeđi i kotača automobila.

– Upravo je prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja – kažu iz udruge “Prijatelji životinja”.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, kojim se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka, kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Naime, osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti.

Problem nekontroliranog razmnožavanja

– Unatoč dugogodišnjoj zakonskoj obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji veliki problem njihova nekontroliranog razmnožavanja, a onda i napuštanja štenaca i mačića. Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice, koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i udruge za zaštitu životinja kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije i napuštenih i skrbničkih životinja –  ističe Luka Oman iz udruge “Prijatelji životinja” te dodaje da psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje nagone, a mogu imati jako puno potomaka.

Istaknuo je da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.

Kastracija je dobra

– Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Imamo primjere više od 100 lokalnih zajednica koje financiraju ili subvencioniraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka, a to je rezultiralo i smanjenjem broja napuštenih životinja, kao i značajnim uštedama u proračunu – kažu iz Udruge. 

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

Prijatelji životinja pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije i da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi. 

– Već godinama pomažemo građanima koji brinu o napuštenim životinjama i udomljavaju ih te skrbe o više životinja, a lošijeg su financijskog stanja. Kroz naš projekt prijavnice za povoljniju kastraciju plaćaju kastraciju po povoljnijim cijenama. Molimo vas da ne kupujete životinje, već da udomite napuštene pse i mačke ako imate uvjete za dugogodišnju skrb o životinji – poručuju Prijatelji životinja.

Ističu da, zahvaljujući zalaganju skloništa u Čakovcu, skrbnici pasa i mačaka iz potresom pogođenog područja mogu besplatno kastrirati svoje životinje. Kastracije se plaćaju donacijama i obavljaju se u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji i Sisku. Donacija nema dovoljno jer su potrebe zaista velike, stoga mole sve one koji mogu pomoći da uplate donaciju na račun broj HR7823400091511112646, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija za program kastracija.

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“E, moj Cicek… Svima si bio idol, zvijezda, a meni si bio tata. Naučil si me kak biti Purger i Hrvat, ali i kak zafeštati i da smo svi na ovom svijetu jednaki. Da svima treba dati osmijeh. On ništ ne košta, jel tak?“

NITKO NIJE MOGAO SUSPREGNUTI SUZE: Niko Kranjčar emotivnim se govorom, odjeven u majicu "Ponosan sam kaj sam purger", oprostio od svog oca Zlatka

“E, moj Cicek… Svima si bio idol, zvijezda, a meni si bio tata. Naučil si me kak biti Purger i Hrvat, ali i kak zafeštati i da smo svi na ovom svijetu jednaki. Da svima treba dati osmijeh. On ništ ne košta, jel tak?“

Objavljeno: 05.03.2021. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter