Nije svejedno u koju stranu

IMAMO ODGOVOR: Evo što vam psi govore kad mašu repom ili naginju glavom

Objavljeno: 10.05.2024. Metropolitan

Znanstvenici već dugo znaju da su lijeva i desna strana ljudskog mozga na različite načine uključene u podražaje koji izazivaju pozitivne ili negativne emocije. Jednako tako zna se da je lijeva strana mozga odgovorna za kretnje lijevom rukom, i obrnuto. No, odnedavno znanstvenici znaju da na isti način funkcionira i – pseći mozak, pišu 24sata.

Eksperiment

Profesor Georgio Vallortigara, neuroznanstvenik s talijanskog Sveučilišta u Trentu, opisao je eksperiment koji je omogućio da se ‘prevedu’ mnogi pokreti i kretnje pasa.

– Psima smo pokazivali snimke pasa u različitim kretnjama i pozicijama. Pokazivali smo im i posve detaljne snimke u najvišoj rezoluciji, ali i one koje pokazuju samo siluete pasa, kako bismo isključili bilo kakva ograničenja vezana uz specifičnosti psećeg vida i doživljaja slike na ekranu. No, u mnogim eksperimentima nismo imali dvojbi oko zaključaka. Kad su psi ugledali snimku posve smirenog, gotovo bezizražajnog psa kako pomiče rep koji je položio na desnu stranu svog tijela, ostali su posve opušteni. No, kad bi pas mahao repom nagnutim na lijevu stranu tijela, otkucaji srca drugog psa koji bi ga promatrao su se ubrzali, a pas bi se vidno zabrinuo, pa i uznemirio – pojašnjava profesor Vallortigara.

Dugo se zna da psi mašući repom mogu izražavati svoje osjećaje, mahanje repom sigurno je univerzalni signal koji pokazuje da je pas uzbuđen, taj jezik svi ljubitelji pasa razumiju. Ali nije svako mahanje repom znak pseće sreće.

Najčešće pozicije

Evo kako su znanstvenici preveli neke od najčešćih pozicija ili kretnji psećeg repa:

Neutralna pozicija: Rep stoji mirno i opušteno. Tako se, vrlo vjerojatno, osjeća i pas.

Uspravan rep s minimalnim ili brzim ali kratkim zamasima: Znači uzbudljivo iščekivanje, ali pas može tako iščekivati igru i radost, no isto tako napad ili kakvu drugu prijetnju.

Skriven, podvijen rep: Pas pokazuje strah, stres, podložnost.

Široko mahanje, kao da pliva repom u vodi: Označava opuštenog i sretnog psa.

Mahanje manjim pokretima bez obzira na položaj repa: Može ukazivati na nesigurnost.

Mahanje repom položenim više na lijevu stranu tijela psa: Pas se boji, ne treba isključiti moguće agresivno ponašanje  

Mahanje repom položenim više na desnu stranu tijela: Pas izražava povjerenje, naklonost, pozitivno je raspoložen. 

Pas zijeva, oblizuje se, intenzivno njuška: To su sve pseći mehanizmi za smanjenje stresa. Psu je neugodno, možda je i odveć nervozan… 

Naginjanje glave na desnu stranu: Pas je znatiželjan, pokušava bolje razaznati zvukove koje čuje, znanstvenici s mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti smatraju da je to odlika inteligentnih bića.

Naginjanje i kretanje glave udesno: Povezano je s desnom stranom mozga koja je zadužena za negativne emocije, strahove, ljutnju, stres, o čemu su opsežan znanstveni rad objavili znanstvenici sa Sveučilišta Lincoln u Engleskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba