Znamo li uopće što jedemo?

“Hrvatska postaje europski kontejner za trećerazrednu robu, to je katastrofa”

Objavljeno: 02.06.2024. Metropolitan

Tajni kupci su jučer i prekjučer obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, a danas su izvijestili kako su rezultati kvalitete katastrofalni i da Hrvatska postaje europski kontejner za trećerazrednu robu.

Aktivisti Građanske inicijative ‘Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske’ obišli su u redovno radno vrijeme sve glavne trgovačke lance i samostalne trgovine, a dio onoga što su kupili izložili su pred medije – trulo voće i povrće, koje je u poluraspadnutom stanju i smrdi, te zapakirane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju, prenosi Hina.

Na sniženjima je pokvarena, trula i nejestiva hrana

U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja koji nisu smjeli biti na policama, veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili im cijene nisu odgovarale onima koje su na kraju na blagajni potrošači trebali platiti, rekao je na konferenciji za novinare Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik u redakciji ‘Halo, inspektore’.

Sniženja u pojedinim trgovačkim lancima odnose se na pokvarenu, trulu, nejestivu hranu, čak i uz termičku obradu, kazao je Kelemen poručivši da tajni kupci o svemu imaju račune i snimke. Akciju su proveli, kaže, jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda.

Odgovornost za stavljanje takvim proizvoda na police jest, ističe, na trgovcima te voditeljima poslovnice koji su trebali obaviti nadzor i reći da se to ne stavlja u prodaju.

– Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da to stave u prodaju, iako ne bi smjeli – upozorio je Kelemen.

Hrana je ogledalo našeg zdravlja

Akcija je provedena u suradnji Građanske inicijative ‘Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske’, Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), uz nazočnost tima iz ‘Halo, inspektore’, a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

– Kaže se da je hrana ogledalo našeg zdravlja. Je li ovo što se nalazi iza mojih leđa ogledalo našeg zdravlja? – upitala je stručnjakinja za zaštitu potrošača i članica HSU-a Ema Culi, ujedno i kandidatkinja na europskim izborima. Hrvatska je morala usvojiti stroge EU regulative iz područja zaštite potrošača i zdravlja no njihova provedba nije dobra.

– Zalagat ćemo se da Hrvatska ne postane kontejner hrane trećerazredne kvalitete, upitne kakvoće koja je štetna za naše zdravlje, za zdravlje osoba koje imaju niži socijalni status, za umirovljenike, ali i za majke i djecu – poručila je Culi.

Navela je i kako osnivači trgovačkih centara i supermarketa u državama članicama EU sigurno ne prodaju ovakve proizvode jer se za to plaćaju visoke kazne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba