VOLITE GA? Bijeli špek duplo je jeftiniji od klasičnog

Evo kako napraviti spaghetti carbonaru s ovom delikatesom

Objavljeno: 27.03.2022. Alen Brodar

Bijeli špek, u narodu poznat pod imenom sapun, radi se od od masnog tkiva s potrbušine, leđa ili obraza svinje te se zatim dimi i suši na zraku. Kako piše Index.hr, kilogram bijelog špeka košta 30 do 40 kuna, a u raznim jelima može zamijeniti klasični špek te poslužiti kao baza za pešt, odnosno zaseku, odnosno dodatak jelima.

Može se staviti u jela kao što su variva ili grah, zatim može poslužiti i kao namaz za kruh.

Donosimo recept za spaghetti carbonaru u kojoj će bijeli špek carbonari dati okus i dimljeni miris kakav treba.

Sastojci:

340 grama špageta

140 grama pancete

4 žumanjka

100 grama Pecorino Romano sira

sol, papar

Postupak:

Prvo pomiješajte žumanjke, prstohvat soli te malo sira. Zatim dobro posolite vodu, u koju kada zakipi dodajte špagete koje skuhajte al dente.

Narežite pancetu na kriške debljine otprilike 2 milimetra, a potom nasjeckajte na trakice ili kockice. Pržite je u tavi dok lagano ne posmeđi, a masnoća se otopi.

Ocjedite tjesteninu, no sačuvajte nešto vode od kuhanja. Tjesteninu prebacite u tavu s pancetom i, uz često miješanje, kratko popržite. Sklonite tavu s vatre te u nju dodajte  smjesu sa žumanjcima i sirom i prethodno sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine. Potom miješajte 30-ak sekundi te potom jelo posipajte s preostalim sirom i prstohvatom papra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba