Budite oprezni za volanom i vozite bez mobitela!

DAN BEZ MOBITELA U PROMETU: Svaka treća prometna nesreća nastane zbog korištenja mobitela

Objavljeno: 02.04.2024. Metropolitan

Svaka treća prometna nesreća posljedica je korištenja mobitela u prometu, pri čemu se reakcija vozača uspori za dvije i pol sekunde, istaknuto je povodom Dana bez mobitela u prometu koji se održava danas, u cilju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Prema podacima koje unazad deset godina sustavno provode američko i britansko Nacionalno vijeće za sigurnost korištenje mobitela tijekom vožnje svake godine dovodi do najmanje 1,6 milijuna nesreća, prenosi Hina.

Otprilike 660.000 vozača koristi mobitel za volanom

U bilo kojem trenutku dana otprilike 660 tisuća vozača koristiti svoj smartphone za volanom. U Hrvatskoj se prema policijskim statistikama kontrole vozača i njihova korištenja mobitela na godišnjoj razini uhvati više od 50 tisuća prekršitelja.

Dan bez mobitela u prometu održava se osmu godinu zaredom kampanjama, koja ove godine nosi poruku: ‘Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan!’. Kampanja se provodi tijekom cijele godine raznim edukativnim aktivnostima i akcijama u suradnji s policijom na prometnicama u cilju osvješćivanja opasnosti kao i mijenjanje opasnih navika i ponašanja u prometu.

U okviru ovogodišnje kampanje provedeno je istraživanje kojim je utvrđeno da tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Vozači koji po mobitelu tijekom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju tri puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom.

Reakcija vozača s mobitelom je drastično usporena

Zbog usporene reakcije vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti vozilo je pri brzini od 50 km/h bez kontrole čak 70 metara, što je dužina 12 pješačkih prijelaza.

Kampanja će se završiti tradicionalnom konferencijom ‘Mi i naši gadgeti u prometu’, na kojoj će se okupiti stručnjaci prometne industrije i sigurnosti. Ove godine bit će organizirana na temu sigurnosti u prometu u odnosu na korištenje mobitela od strane profesionalnih vozača velikih vozila.

Nositelj ovogodišnje kampanje je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, koju sufinancira Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa. Aktivnosti u kampanjama podupiru Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i Fakultet prometnih znanosti Zagreb.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba