ZABRINJAVAJUĆE

Svaki treći radnik plaću prima iz proračuna, a država utječe na polovicu radnih mjesta

Objavljeno: 11.03.2020. Ante Ferara

Gotovo svaki treći zaposlenik u Hrvatskoj prima plaću iz državnog ili jednog od županijskih, gradskih i općinskih proračuna ili od korisnika tih proračuna. Svi ti poslodavci zapošljavaju 27,7 posto svih zaposlenih u zemlji ili 369.781 osobu.

Kod poduzetnika radi 939.954 radnika ili 70,5 posto svih zaposlenih, a male i mikrotvrtke zapošljavaju više ljudi nego srednji i veliki poduzetnici. U malim i mikropoduzećima radi 494.000 ljudi, a u velikim i srednjim 445.000. To su podaci Financijske agencije za 2018. godinu.

Prosječan broj zaposlenih po poduzetniku u Hrvatskoj 7,2 radnika, dok je čak 13,7 puta veći prosječan broj zaposlenih po proračunima i proračunskim korisnicima i iznosi 98,9 zaposlenih.

Radi se o 3739 poslovnih subjekata: Hrvatskom saboru, Vladi i svim njezinim uredima, ministarstvima, državnim odvjetništvima, sudovima, inspektoratima, upravama poput porezne i carinske, kliničkim bolničkim centrima, zatvorima, centrima za socijalnu skrb, općinama, gradovima, županijama, školama, učilištima, sveučilištima, zavodima, ustanovama, muzejima, kazalištima…

Tako je kod svih proračuna, od državnog preko županijskih do gradskih i općinskih, i svih korisnika tih proračuna zaposlen lijep broj građana, javlja Slobodna Dalmacija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba