ZA VIŠE OD 100 MILIJUNA KUNA

Porsche je od sada većinski vlasnik tvrtke “Greyp Bikes“ Mate Rimca

Objavljeno: 22.11.2021. Metropolitan

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche preuzeo je većinski udio u Rimčevoj tvrtki za razvoj i proizvodnju električnih bicikala “Greyp Bikes“, a iako detalji nisu poznati, Porscheova je akvizicija, prema procjenama, teža od 100 milijuna kuna i time su trenutni dioničari sada postali manjinski, piše Jutarnji.hr.

Velik potencijal

Dosadašnji većinski vlasnik tvrtke “Greyp Bikes“ Mate Rimac, oduvijek je vjerovao da ta tvrtka ima potencijal da bude iznimno uspješna i jedna od lidera u industriji, a pohvalio je i rad tima od 100 ljudi na čelu s Krešimirom Hledeom.

– Nedvojbeno su stvorili najpovezanije i tehnološki najnaprednije e-bicikle na tržištu, pokrenuo serijsku proizvodnju u Svetoj Nedelji i isporučio tisuće bicikala diljem svijeta. Istovremeno, Greyp je bio u sjeni Rimca i nikada nije mogao procvjetati svojim punim potencijalom. Sada započinjemo uzbudljivo novo poglavlje u povijesti tvrtke s Porscheom koji kupuje većinski udio u Greypu – rekao je Rimac.

Šef financija i potpredsjednik uprave Porschea Lutz Meschke, rekao je da su ovim potezom potvrdili svoj status pionira održive mobilnosti i da dosljedno napreduju u strategiji e-mobilnosti.

– Naše aktivnosti u području e-bicikala naglašavaju naš dosljedan pristup. Cilj nam je imati CO2 neutralnu bilancu u cijelom lancu vrijednosti do 2030. – kaže Meschke.

Ovom je prodajom finalizirana konsolidacija biznisa Mate Rimca s električnim vozilima i popratnom tehnologijom započeta još u ožujku, kad je Porsche u Rimca investirao 70 milijuna eura i napravio prvu narudžbu za serijsku proizvodnju električnih komponenti za automobile. Nakon toga, “Rimac Automobili“ postali su “Rimac Group“ u koju je ušao francuski Bugatti. Tvrtka “Greyp Bikes“ tada je izašla iz grupe i spremala se za prodaju.  

– Razgovara se s tri ulagača. Dva žele samo dokapitalizirati tvrtku, ali jedan od njih je zainteresiran za dokapitalizaciju i kupovinu većinskog udjela u Greypu – pojasnio je Hlede malim dioničarima tvrtke, a upravo je odnos tvrtke s malim dioničarima i razlog zbog kojeg trenutno nema mnogo informacija o ulasku Porschea u vlasničku strukturu tvrtke.    

Inače, tvrtka “Greyp Bikes“ je osnovana 2013. godine izdvajanjem razvoja i proizvodnje električnih bicikala u novi poslovni subjekt sa sjedištem u Zagrebu, a prošle je godine imala rast prihoda od 140 posto. Ipak, tvrtka se bori s profitabilnošću, a unazad pet godina niti, jednu nije završila u plusu, a očekivanja su bila velika.

Ključna karika

Porsche je još u kolovozu najavio da mu je “Greyp“ važan za razvoj vlastitog brenda električnih bicikala i popratne ponude “Cyklær“, i taj brend razvija u partnerstvu s “Greypom“, “Storckom“ i “Fazua-om“. Isto tako, iz Porschea kažu da se ulaganja u digitalizaciju i elektrifikaciju nastavljaju, teškoj tržišnoj situaciji unatoč.

– Ukupno 15 milijardi eura bit će uloženo u novu tehnologiju tijekom sljedećih pet godina. Najviše, 6,5 mlrd. za hibridizaciju i elektrifikaciju vozila, zatim 5,5 mlrd. za digitalizaciju poput ponude inteligentne mobilnosti, a tri milijarde eura idu u objekte koji se odnose na e-mobilnost poput infrastrukture za punjenje ili zgrade za proizvodnju električnih vozila – rekli su u Porscheu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter