POČAST PRVOM PREDSJEDNIKU

Vezanjem crvene kravate obilježen Dan neovisnosti Hrvatske

Objavljeno: 16.01.2020. Renata Cisar

Kao simbol hrvatskog identiteta i neovisnosti, crvena kravata zasjala je na brojnim spomenicima i bistana u Hrvatskoj i u svijetu, a njome je u Zagrebu ukrašen i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i proslave Dana međunarodnog priznanja Hrvatske gradonačelnik Milan Bandić je, zajedno s vojnicima i zapovjednikom Kravat pukovnije Željkom Matejčićem, ravnateljem ustanove Academia Cravatica Marijanom Bušićem i pripadnicima Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske sudjelovao u vezanju crvene kravate na spomeniku prvomu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, priopćeno je iz Grada.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je prvi hrvatski predsjednik veliki političar koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske.

  • Osoba koja je bila na čelu pokreta otpora velikosrpskoj agresiji 90-ih, čovjek koji je bio na čelu zemlje u trenutku njezina međunarodnog priznanja i kada je Hrvatska uspostavila suverenitet nad svojim teritorijem su razlozi da kažemo jedno veliko hvala predsjedniku Tuđmanu – kazao je Bandić.

Zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić rekao je da je ovaj hvalevrijedan projekt do sada zaživio i da su kravate postavljene na 55 spomenika i bisti.

  • Građani su jako dobro reagirali te su pozdravili ovakve akcije. S obzirom na važnost današnjeg dana, za kraj je ostavljeno vezanje kravate na spomeniku čovjeka koji je ovu zemlju zadužio neumornim zalaganjem za njezinu neovisnost i za njezino priznanje pred drugim europskim i svjetskim državama – rekao je Matejčić.

Ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić kazao je da se sjeća predsjednikova oduševljenja s kojim je priču o kravati 93. godine prihvatio: ”Nošenje kravate čovjeka obavezuje na dostojanstvo!”.

Foto: zagreb.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba