PAULA LANDSKY PREMINULA JE 1. SRPNJA 1981. GODINE

U Prvom svjetskom ratu radila je kao prva zagrebačka kondukterka

Objavljeno: 01.07.2020. Ante Ferara

Paula Landsky rođena je u Đurđevcu 19. rujna 1880. godine i bila je prva zagrebačka kondukterka. U Zagreb je stigla u potrazi za poslom te se u 27. godini udala za Rudolfa Landskog koji je imao pekarnicu.

Rudolf nije imao sreće s pekarskim poslom pa je otišao u kontrolore u tramvaju. Na početku Prvog svjetskog rata suprug joj je mobiliziran i poslan u Galiciju. Vlasnici ZET-a su tada suprugama ponudili mjesta konduktera i tako izbjegli da im plaćaju naknade za muževe vojnike.

Paula je prihvatila posao. Radila je i po 12 sati dnevno. Na svakoj stanici izvikivala je ime stajališta te trubom davala znak za polazak. Kao kondukterka radila je čitav rat. Rudolf se 1918. godine vratio iz rata. Drugi svjetski rat proveli su u Đurđevcu gdje ponovno otvorili pekarnicu. Imali su osmero djece.

Rudolf je preminuo 1950. godine, a Paula 1. srpnja 1981. godine u 101 godini. Oboje su sahranjeni u Đurđevcu. Za stoti rođendan od mladih je kolega iz ZET-a dobila novu konduktersku torbu s brojem30 koji je nosila dok je kao kondukterka radila u Prvom svjetskom ratu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Prijavite se na naš newsletter