Premijer Plenković posjetio je Varaždinsku županiju

Potpisani novi ugovori vrijedni preko 80 milijuna eura, među njima i onaj za prvu fazu brze ceste VŽ – KR

Objavljeno: 01.03.2024. Metropolitan

Premijer Andrej Plenković boravio je jučer u Varaždinskoj županiji. Svoj posjet započeo je obilaskom gradilišta dvorca Arboretum Opeka, reprezentativnog budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, te ga nastavio sastankom s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije.

Zajedno u prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, te saborskih zastupnika Predraga Štromara i Siniše Jenkača prisustvovao je i potpisivanju četiri ugovora sveukupne vrijednosti preko 80 milijuna eura. Riječ je ugovoru o izgradnji brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, faza 1, odnosno izgradnji sjevernog kolnika brze ceste na dionici od Varaždina do čvorišta Cerje Tužno u dužini od 7,5 kilometara. Investicija je vrijedna 25,5 milijuna eura.

Potpisan je i ugovor o izvođenju radova na rotoru u Gojancu. Riječ je prvom turbo rotoru u Varaždinskoj županiji, a drugom takve vrste u Hrvatskoj čija vrijednost investicije iznosi 1,25 milijuna eura. Potpisan je i ugovor o dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin. Sporazum je vrijedan 38.899 eura, a projektom će se dograditi i rekonstruirati postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Ujedno, potpisan je i ugovor o izvođenju radova na uređenju korita i obale rijeke Plitvice od Varaždina do Gojanca. Projekt je vrijedan 1,5 milijuna eura bez PDV-a, te će se njime osigurati zaštita od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i grada Varaždina te se omogućiti izgradnja biciklističko-pješačke staze.

Plenković: Ugovor o brzoj cesti je posebno značajan

Premijer Plenković naglasio je kako svakim posjetom Varaždinskoj županiji svjedoče određenim projektima kojima se podiže kvaliteta života na sjeveru Hrvatske.

– Posljednji put kad smo bili ovdje obišli smo niz ili dovršenih ili započetih projekata vrijednih više od 100 milijuna eura. Danas, samo dva mjeseca nakon tog posjeta, svjedočimo potpisivanju ili uručenju ugovora vrijednih preko 80 milijuna eura. Također, obišli smo i Vinicu i vidjeli kako napreduju radovi na još jednom centru kompetentnosti iz poljoprivrede, koji će biti smješten u povijesnom dvorcu i arboretumu, koji je uistinu spektakularnog karaktera i izrazito je značajan za Varaždinsku županiju. Cijeli projekt je vrijedan 18 milijuna eura. Ovo govorim da vidimo koliko se ulaže u sjever Hrvatske na temelju politike ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva zemlje i korištenja sredstava iz europskih izvora. Posebno je značajno što je danas potpisan ugovor za prvu dionice brze ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine, a koja će bolje povezati sjever Hrvatske – izjavio je Plenković.

Habijan: Velika većina ljudi želi park prirode

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan uz ugovore koji su uručeni od strane njegova ministarstva, a riječ je o ugovoru za pročistač otpadnih voda i uređenju korita i obale rijeke Plitvice, nadovezao se i na projekt koji se odnosi na zaštitu okoliša, a riječ je o budućem parku prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora.

– Trenutno je u izradi stručna podloga, geodetska podloga, razgovor sa žiteljima s tog područja i očekujem u proljeće sljedeće godine prijedlog Zakonu o proglašenju prvog parka prirode na sjeveru Hrvatske. Drago mi je da čak 87 posto žitelja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije smatra da je to izuzetno bitan i dobar projekt – rekao je ministar Habijan.

Varaždinski župan Anđelko Stričak najavio je kako su uz potpisan ugovor za izgradnju prvog dijela brze ceste od Varaždina, preko Ivanca, Lepoglave, pa sve do Krapine kao i rotora u Gojancu u pripremi još tri ugovora s Hrvatskim cestama. Nadalje, osim izgradnje nasipa uz rijeku Plitvicu projektira se još nastavak prema Vrbanovcu i u drugom smjeru prema Vidovcu i potom ugovor o izgradnji pročistača za grad Varaždin i okolnih deset općina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba