ZABOK: Održan izvještajni sabor Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata

“Ni jedna druga braniteljska udruga nije imala toliko aktivnosti koliko vi”

Objavljeno: 28.01.2024. Metropolitan

Župan Željko Kolar prisustvovao je u subotu 27. siječnja 2024. izvještajnom saboru Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Krapinsko-zagorske županije održanoj u prostorijama Nogometnog kluba Rudar u Zaboku.

Najaktivnija udruga

U svom obraćanju župan Kolar čestitao je članovima udruge na brojnim aktivnostima koje provode tijekom čitave godine.

– Iz izvješća o radu može se vidjeti da niti jedna druga braniteljska udruga nije imala toliko aktivnosti koliko ste ih vi imali. Imamo sjajnih braniteljskih udruga u Krapinsko-zagorskoj županija, ali vi ste zaista najaktivnija. Imate jako dobar odnos sa širom društvenom zajednicom: lokalnom samoupravom, drugim udrugama, školama i poduzećima, što iziskuje puno vremena. Nijedna druga udruga ne okuplja toliko obitelj kao što to radi vaša te vam vjerojatno i to daje mogućnost za provođenje svih aktivnosti – rekao je župan Kolar te se osvrnuo na uvođenje vojnog osposobljavanja o čemu se ovih dana dosta govori u javnosti.

Župan je naglasio kako su mlade generacije drugačije te da razmišljaju na drugačiji način.

– Danas su mlade generacije drugačije i razmišljaju na drugačiji način. Imaju i drugačije mogućnosti te se mogu slobodno kretati po Europi u potrazi za boljim poslovnim prilikama. Mladi nam previše odlaze i neka ishitrena odluka poput obaveznog vojnog roka bi mogla biti vrlo opasna. Međutim, ja smatram da bi to trebalo postojati na neki način. Ako će biti pametni, u uspostavi modela iskoristit će ovo iskustvo koje imaju branitelji – rekao je župan Kolar, koji je i sam branitelj.

Edukacija mladih

Župan Kolar rekao je kako se može napraviti međugeneracijska sinergija, da se mladima omogući edukacija.

– Mi, naravno, ne možemo govoriti o naoružanju i učiti mlade o tome, ali možemo o motiviranosti i potrebi, možemo im prenijeti iskustva o onome što smo prošli i kako bi to završilo da nismo imali određena znanja. Može se napraviti međugeneracijska sinergija i da tako dođemo do jednog modela koji će omogućiti mladim ljudima da se educiraju. Svi se mi nadamo da naše generacije neće proći kroz to što smo mi morali prolaziti, ali nažalost, to ne ovisi o nama. Ni mi nismo 90-ih željeli rat pa smo morali braniti svoju domovinu, a nakon toga ju i oslobađati – poručio je župan Kolar.

Na izvještajnom saboru okupili su se brojni članovi udruge i gosti među kojima je bio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Nakon intoniranja državne himne, minutom šutnje odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima. Potom su izabrana radna tijela Sabora, podnesena su izvješća o radu i financijsko izvješće za 2023. godinu.

O aktivnostima je govorio predsjednik udruge Josip Horvatin koji je istaknuo kako je udruga organizirala 2. Zagorsku pekmezijadu, nabavila informatičku opremu za informatičko opismenjivanje svojih članova i njihovih obitelji, sudjelovala na sportskim igrama branitelja u Dugoj Međi, posjetila Vukovar te tijekom godine sudjelovala na obilježavanju obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat. Podneseno je i izvješće Nadzornog odbora i Suda časti te je prezentiran Plan rada i financijski plan za ovu godinu, a sve je jednoglasno usvojeno.

Nakon održanog izvještajnog sabora udruga je organizirala Memorijalni turnir u beli ‘Goran Šoštar’ u spomen na prerano preminulog člana udruge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba