ZNANSTVENIK I INOVATOR NIKOLA TESLA

Na današnji dan prije 78 godina u New Yorku je preminuo gospodar munja

Objavljeno: 07.01.2021. Ante Ferara

Znanstvenik i inovator Nikola Tesla preminuo je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku. Tesla se rodio 10. srpnja 1856. godine u Smiljanima kraj Gospića.

Gimnaziju je pohađao u Gospiću, a potom u Rakovcu kraj Karlovca gdje je i maturirao. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. godine. U Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti radio je 1881. godine, a potom u Telefonskoj centrali, u kojoj je načinio niz tehničkih poboljšanja.

U jesen 1882. zaposlio se u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici. U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. godine u SAD, gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona. Tamo je iznosio svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prijenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na Edisonovo razumijevanje.

Zbog toga je 1885. godine u New Yorku osnova vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, da bi 1887. osnova je tvrtku Tesla Electric Company u kojoj je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora. Tim je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Teslin sustav višefaznih električnih struja i njegovu električnu rasvjetu prikazala je tvrtka Westinghouse na Svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. godine, te je predložila Teslin sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare. Hidroelektrana je bila završena 1896. godine, a njome je, visokonaponskim dalekovodom bio opskrbljivan oko 40 kilometara udaljen grad Buffalo, a potom i udaljeniji gradovi.

Za nekoliko godina Teslin se sustav višefaznih izmjeničnih struja počeo rabiti u cijelome svijetu. Visokofrekvencijske izmjenične struje primijenio je za bežični prijenos signala i energije. S transformatorom vrlo visokoga omjera transformacije postizao vrlo visoke napone i stvarao vrlo snažna električna polja. Izumio je radiokomunikacije i daljinsko upravljanje. Načinio je model broda kojim je s pomoću električnih signala bežično upravljao na daljinu, a pokazao ga je 1898. godine u New Yorku.

U 1913. godini patentirao je turbinu s mnoštvom tankih diskova a bez lopatica. Kako nije imao interesa i vremena baviti se razvojem i prilagodbom svojih izuma tržištu, mnogi koji su razvijali njegove izume te ih prisvojili. Vrhovni sud SAD-a tek je 1943. godine, nakon Tesline smrti, poništio američke patente radija G. Marconija, jer su Teslini raniji patenti već sadržavali sve što je opisao Marconi. Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja i počasne doktorate. Nobelova ga je nagrada mimoišla jer ju nije htio podijeliti s Edisonom. Prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima. Najveće je priznanje njegovom radu stiglo na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960. godine, kada je za mjernu jedinicu magnetske indukcije prihvaćen naziv tesla.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter