KAJBUMŠČAK TRAIL: Možete birati između tri staze od 34, 14 i 9 kilometara

“Imamo rekordan broj prijava, jedna dolazi čak s Haitija. Trebalo bi trčati više od 400 natjecatelja”

Objavljeno: 07.06.2024. Metropolitan

Danas je pored nalazišta neandertalaca u Krapini najavljena utrka Kajbumščak trail. Riječ je o trećem izdanju utrke koja natjecatelje vodi putevima iz davnina kojima je krapinski neandertalac, ‘Dedek Kajbumščak’, prije 130.000 godina trčao i hodao, tražio i smišljao alate, lovio špiljskog medvjeda, vuka, losa, jelena, nosoroga, skupljao bobice, ali i uživao u vizurama Zagorja.

Staze koje natjecatelji imaju na izbor su:

  • ‘Dedek Kajbumščak’ duljine 34 km s ukupnim usponom +2050 m
  • ‘Šumski gujdek’ duljine 14 km s ukupnim usponom +950 m
  • ‘Mali krap’ duljine 9 km s ukupnim usponom +440 m

Utrka će se održati u subotu, 23. lipnja s početkom u 9 sati, a start i cilj nalaze se neposredno ispod samog nalazišta neandertalaca. Organizator utrke je Trkački klub Maraton Krapina. Tajnik kluba Ante Radak naglasio je da će ove godine pasti rekord po broju natjecatelja.

– Kajbumščak trail je utrka međunarodnog karaktera koja vodi natjecatelje iz kotline rijeke Krapinčice po brežuljcima diljem Krapine. Imamo rekordan broj prijava, trenutno smo na preko 400, od čega je 300 i nešto potvrđenih trkačica i trkača, te bi kroz dva tjedna trebali prebaciti brojku od 400 natjecatelja. Rekordan je broj prijava iz naše Hrvatske, ali imamo dosta natjecatelja i iz inozemstva (Slovenija, Mađarska, Austrija, Njemačka, Francuska), a jedna prijava dolazi čak s Haitija. Istaknuo bih da su čak 10 posto natjecatelja naši susjedi Slovenci – rekao je Radak te dodao:

– Kajbumščak trail je ove godine dio jednog većeg projekta koji se zove KontinenTrail liga. Riječ je o ligi koja okuplja devet jakih utrka iz središnje Hrvatske, između ostalog Bjelovar, Ogulin, Samobor, Ivanić, Žumberačko gorje… – kazao je Radak.

Natjecatelji iz cijelog svijeta

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je zadovoljstvo utrkom.

– Ovo je odlična stvar i nastavak dobre suradnje TK-a Maraton i Muzeja krapinskih neandertalaca. Dolaze natjecatelji iz cijelog svijeta, to je sjajna promocija te ćemo osigurati 50 posto popusta na individualne ulaznice za sve natjecatelje – poručio je Sabol.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak također je zadovoljna.

– Trail je dio cijelog programa, a taj program možemo podijeliti na ‘Noć krapinskog pračovjeka’ i Ljeto u Krapini’. ‘Noć krapinskog pračovjeka’ je već tradicionalna manifestacija koja slavi 18 godina, punoljetna je te je postala prepoznatljiva na području Krapinsko – zagorske županije, ali i šire. Ono što je novo ove godine je festival demo bendova, nešto za mlade i sve one koji se osjećaju mlado – kazala je Vodolšak.

Voditelj KontinenTrail lige Zvonimir Fernežir ukratko je objasnio koje su prednosti trail trčanja.

– Može sudjelovati bilo tko, pa čak i cijele obitelji. Nema opasnosti od gubljenja i ne morate držati tempo, stoga je to po meni puno zdraviji oblik trčanja nego trčanje na cesti. No ipak, Kajbumščak trail je jedna najzahtjevnijih utrka u našoj ligi. Ovo je osma sezona, iza nas je više od 50 utrka u centralnom dijelu Hrvatske i uvijek nam je prioritet da imamo jednu utrku iz Hrvatskog zagorja jer ovdje to nije samo sport, već se stvara cijela jedna manifestacija – zaključio je Fernežir.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba